• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

5 Μύθοι για την παιδική διατροφή

Μύθος 1: Όσοι είναι επιλεκτικοί με τα τρόφιμα δεν δοκιμάζουν νέα φαγητά

Η απόρριψη των τροφίμων είναι φυσιολογική. Όλα τα παιδιά περνούν από στάδια, όταν δείχνουν ισχυρές προτιμήσεις για τρόφιμα που αγαπούν ή για τρόφιμα που αρνούνται να καταναλώσουν. Όταν οι γονείς δεν προσφέρουν στο παιδί την τροφή που έχει απορρίψει, δεν του δίνουν την ευκαιρία να αλλάξει γνώμη. Μπορεί να χρειαστεί να το προσφέρουν 10-20 φορές πριν από την επόμενη μπουκιά. Κατά την διάρκεια περιόδων άρνησης τροφίμων, οι γονείς μπορούν να επιμένουν χαρωπά ότι όλοι στο τραπέζι (συμπεριλαμβανομένων και των γονιών) ανέχονται λίγο από όλα τα τρόφιμα στο πιάτο τους, ενώ γίνεται σαφές ότι κανείς δεν χρειάζεται να φάει κάτι που δεν του αρέσει. Αυτός θα είναι ο οικογενειακός διατροφικός κανόνας «απλά κοιτάξτε το». Όταν τα παιδιά δουν ότι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν αυτό που εκείνα απορρίπτουν, θα αρχίζουν να το τρώνε και πάλι. Στην πραγματικότητα, αντί να κατατάξετε το παιδί σας στους επιλεκτικούς, ίσως πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι απλά έχει απαιτητικό ουρανίσκο.

Μύθος 2: Τα παιδιά πρέπει να δοκιμάζουν έστω και μία μπουκιά ακόμα και εάν δεν τους αρέσει.

Ενήλικες και παιδιά μπορούν να έχουν ισχυρές διατροφικές προτιμήσεις. Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει μία συγκεκριμένη τροφή, πείτε του ότι δεν πειράζει. Συνεχίστε να αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας και μην επιτρέπετε σε κανέναν να κλαψουρίζει στο τραπέζι για το φαγητό. Αυτός θα είναι ο οικογενειακός διατροφικός κανόνας «δεν κακολογούμε το φαγητό». Μάθετε στα παιδιά σας να λένε «όχι ευχαριστώ» και να αφήνουν το φαγητό στο πιάτο τους. Αφήστε τα παιδιά σας να φάνε τα τρόφιμα που τους αρέσουν, αλλά αντισταθείτε στο να γίνετε ο προσωπικός τους μάγειρας. Εάν τα παιδιά προσπερνούν ένα γεύμα ή ένα σνακ, απλά πείτε τους πότε θα σερβιριστεί το επόμενο. Να θυμάστε: Η βραχυπρόθεσμη πείνα δεν είναι επικίνδυνη.

Μύθος 3: Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε επιδόρπιο πριν τελειώσουν το δείπνο τους.

Τα επιδόρπια θα πρέπει να είναι μέρος του οικογενειακού πλάνου διατροφής. Τα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή και μπορεί να είναι κατεψυγμένα, φρέσκα ή κονσέρβας. Άλλα γλυκά, όπως μπισκότα ή παγωτό, μπορούν να σερβιριστούν άλλες στιγμές όπως τα Σαββατοκύριακα, στις διακοπές ή στις εξόδους αλλά δεν θα πρέπει να είναι η κατάληξη κάθε γεύματος. Όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να απολαμβάνονται, αλλά κάποια χρειάζονται να καταναλώνονται πιο συχνά από ό,τι άλλα, ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μύθος 4: Στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά

Μερικά παιδιά αγαπούν εκ φύσεως την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών, ειδικά όταν όλη η οικογένεια τα καταναλώνει συχνά με ενθουσιασμό. Για παιδιά που παρουσιάζουν αντίσταση, βρείτε μια λύση φιλική προς αυτά για να τρώνε λαχανικά και φρούτα. Αφήστε τα παιδιά σας να βουτήξουν τα φρούτα σε γιαούρτι. Σερβίρετε στα παιδιά σας ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, όπως μούρα, καλαμπόκι ή μπιζέλια. Σερβίρετε ωμά λαχανικά με σάλτσα πριν από το δείπνο ή για σνακ όταν όλοι, ακόμα και ο μάγειρας λιμοκτονεί. Δοκιμάστε διάφορα κόλπα για να τσιμπάνε όπως το κόκκινο λάχανο ή τις πιπεριές σε φέτες.

Μύθος 5: Τα γλυκά κεράσματα δεν βλάπτουν τα παιδιά.

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν τα γλυκά, αλλά τα παιδιά αγαπούν και άλλα σνακ όπως τα κράκερ ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάθε φορά που θα προσφέρετε ένα σνακ, θα διδάσκετε το παιδί σας πώς να διαχειρίζεται την πείνα του. Εάν του προσφέρετε γλυκά για σνακ δεν θα μάθει να απολαμβάνει πιο υγιεινές επιλογές. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Περιορίστε την κατανάλωση σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Να θυμάστε ότι τα κεκάκια και τα μπισκότα δεν είναι τα μόνα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και σε θερμίδες. Έτοιμα κεκάκια, ενεργειακές μπάρες, γιαούρτια και χυμοί είναι συνήθως γεμάτα με γλυκαντικές ουσίες. Και εάν έχετε επιλεκτικά παιδιά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα σνακ. Πολλοί εκλεκτικοί τρώνε μεγάλα σνακ και έρχονται ήδη χορτάτοι στο τραπέζι.

Αφήστε μια απάντηση