• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Μπομπότα: Απλό ψωμί από καλαμπόκι

Ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας και των τοπικών εθίμων η λέξη μπομπότα μπορεί να σημαίνει ο,τιδήποτε από καλαμποκάλευρο μέχρι οποιοδήποτε ψωμί. Οι συνταγές καλαμποκάλευρου ήταν πολύ δημοφιλείς κατά την διάρκεια δύσκολων καιρών και η μπομπότα θεωρείται από πολλούς το γεύμα του «αγρότη». Αυτή η βασική συνταγή έχει λίγη ζάχαρη, αλλά δεν έχει αλεύρι, γάλα, αυγά ή βούτυρο. Παίρνει μια ευχάριστη γεύση από τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και δημιουργεί ένα πυκνό, εύθρυπτο καλαμποκάλευρο.

Συστατικά:

· 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο

· 1 ¼ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα *

· ¼ φλιτζ. ζάχαρη

· 4-5 κ.σ. φρέσκου χυμού πορτοκάλι (χυμός ½ πορτοκαλιού)

· ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο

· Περίπου 1 φλιτζ. χλιαρό νερό

 

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά

 

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Χτυπήστε το καλαμποκάλευρο, την ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ καλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε τα υγρά συστατικά στα ξηρά και ανακατέψτε.

Ρίξτε το μίγμα σε ένα καλά λαδωμένο ταψί και ψήστε για 40-45 λεπτά. Ελέγξτε με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο κέντρο του ταψιού για να δείτε εάν βγαίνει στεγνή, άρα και είναι έτοιμο.

Αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

4-8 κομμάτια (ταψί 23 εκ.)

Για να αυξήσετε την συνταγή, αυξήστε όλα τα συστατικά ανάλογα.

* Σημείωση: Οι περισσότερες σκόνες ψησίματος είναι διπλής δράσης, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί αύξηση κατά την διάρκεια της παρασκευής και ξανά κατά την διάρκεια του ψησίματος. Η μαγειρική σόδα προκαλεί αύξηση μία φορά. Στην περίπτωση της μπομπότας εμφανίζεται μικρή διαφορά, ανάλογα με το τι από τα δύο χρησιμοποιείται. 

Αφήστε μια απάντηση