• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Θα έπρεπε το παιδί μου να σηκώνει βάρη;

Τα παιδιά εκτός από το να παίζουν έξω και να συμμετέχουν σε αθλήματα,  μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν με τα βάρη, να συμμετάσχουν σε μαθήματα CrossFit ή να κάνουν κάποια άλλης μορφής προπόνηση ενδυνάμωσης. Όμως υπάρχει περίπτωση αυτή η επιλογή να βλάψει την ανάπτυξή τους και να προκαλέσει τραυματισμό;

«Τα προπονητικά προγράμματα δύναμης είναι σχεδόν απαραίτητα στην κοινωνία μας, διότι έχουμε τόσο λίγο χρόνο και ευκαιρίες να αποκτήσουμε δύναμη μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες, λέει ο Wayne Westcott, PhD, ειδικός άσκησης στο Quincy College. Η προπόνηση ενδυνάμωσης, που ονομάζεται επίσης προπόνηση αντιστάσεων, μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ελεύθερων βαρών, μηχανημάτων βάρους, ελαστικών σωλήνων ή το βάρος του ίδιου του παιδιού. Δεν έχει υπάρξει μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης εμποδίζει την ανάπτυξη, λέει ο Westcott. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας μελετά τις συνέπειες της προπόνησης ενδυνάμωσης στην υγεία των παιδιών, και αναφέρει  για παράδειγμα ότι ένα 9χρονο κορίτσι που χρησιμοποιεί αλτήρες και λάστιχα ενδυνάμωσης για 10 μήνες θα μπορούσε να αναμένει αύξηση της πυκνότητας των οστών κατά 6%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση χωρίς άσκηση θα ήταν 1.5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να αποτρέψει αθλητικούς τραυματισμούς

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) υποστηρίζει επίσης την προπόνηση ενδυνάμωσης για παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα, η AAP αναφέρει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω είναι ασφαλής και μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των 3,5 εκατομμυρίων αθλητικών τραυματισμών στα παιδιά κάθε χρόνο.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης στους νέους δε συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της σωματικής σύστασης και της καρδιακής φυσικής κατάστασης, λέει η Melissa Joy Dobbins, MS, RDN, LDN, CDE, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά "Βελτιώνει επίσης τη χοληστερόλη στο αίμα, την οστική πυκνότητα και την ψυχική υγεία" και συμπληρώνει ότι δεν θα πρέπει να  ανησυχείτε ότι τα παιδιά θα φουσκώσουν σαν τις μινιατούρες του Hulk, αλλά θα αυξήσουν τη δύναμη του χωρίς να αυξήσουν ιδιαίτερα το μέγεθος των μυών τους μέχρι να περάσουν στην εφηβεία.

Τι είναι το CrossFit;

Ένα ολοένα και πιο δημοφιλές είδος προπόνησης είναι το CrossFit, ένα πρόγραμμα συνδυασμού δύναμης και αντοχής που επικεντρώνεται στην εκρηκτικά μυϊκή δύναμη και περιλαμβάνει άλματα και Ολυμπιακές ασκήσεις Άρσης βαρών. Εκτός από τα βάρη, το CrossFit χρησιμοποιεί μη παραδοσιακό εξοπλισμό για την άρση βαρών, όπως σάκους με άμμο, ελαστικά και kettlebells. Αλλά πρέπει να συμμετέχουν τα παιδιά; "Το CrossFit  είναι για «ατσάλινα νεύρα», λέει η Jennifer Neily, MS, RDN, CSSD, LD, ειδική στην αθλητική διαιτολογία και σύμβουλος διατροφής. Είναι πιο κατάλληλο για τον «ψαγμένο» αθλητή που επιθυμεί υψηλής έντασης, έντονη άσκηση και θέλει μεγαλύτερη ποικιλία σε ένα πρόγραμμα προπόνησης.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για παιδιά προκειμένου να ακολουθήσουν ένα τέτοιο είδος άσκησης θα πρέπει ο προπονητής να  έχει εκπαιδευτεί στην ανάπτυξη του παιδιού και να μπορεί να εξατομικεύσει το πρόγραμμα άσκησης ώστε να γίνει λιγότερο έντονο και να είναι κατάλληλο για παιδιά, ώστε να γίνει διασκεδαστικό και ασφαλές για αυτά. Για παράδειγμα, τα σχοινιά αναρρίχησης είναι μια υπέροχη δραστηριότητα, αλλά τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν κινήσεις δύναμης όπως το «ζετέ». Είτε πρόκειται για CrossFit είτε για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα, εξετάστε την ασφάλεια του παιδιού σας και τα προσόντα του προπονητή. Μπορείτε να εγγράψετε τα παιδιά σας σε προγράμματα προπόνησης ενδυνάμωσης μόλις δείξουν τη συναισθηματική ωριμότητα να ακολουθήσουν τις οδηγίες και την σωστή επιθυμία συμμετοχής στη δραστηριότητα.

Τα καλύτερα προγράμματα δύναμης

Ένα καλό πρόγραμμα ξεκινάει με ενεργά παιχνίδια, περιλαμβάνει 20 έως 25 λεπτά προπόνησης με βάρη και τελειώνει με περισσότερη διασκέδαση και παιχνίδια με έμφαση στις κινητικές δεξιότητες. Ο Westcott προτιμά τα προγράμματα στα οποία τα παιδιά χρησιμοποιούν εξωτερική αντίσταση όπως ζώνες, αλτήρες και μηχανήματα σε παιδικά μεγέθη, παρά το σωματικό τους βάρος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξεκινήσουν με πολύ χαμηλή αντίσταση και να προσθέτουν αντίσταση, καθώς χτίζουν δύναμη. Σύμφωνα με την AAP, ένα καλά εποπτευόμενο πρόγραμμα έχει αναλογία προπονητή προς προπονούμενο 1:10 ή λιγότερο.

Η προπόνηση αντοχής δεν συνιστάται για παιδιά με μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση, επιληπτικές διαταραχές ή ιστορικό χημειοθεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση