• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Τι γίνεται όταν τα μήλα «μαυρίσουν» και δεν είναι πια ελκυστικά προς κατανάλωση

Δυστυχώς όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… Έτσι πέρασε και το καλοκαίρι και μαζί οι όμορφες στιγμές του. Ωστόσο, έμειναν οι όμορφες αναμνήσεις και πιθανά τα περιττά κιλά.

Σκέφτεστε να πατήσετε για δίαιτες στο google ίσως και να αρχίσετε γυμναστική στο κοντινότερο γυμναστήριο. Μην πανικοβάλλεστε! Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής θέλει την τακτική του μαραθωνοδρόμου. Καλωσορίζοντας το φθινόπωρο, στην προσπάθειά σας να εντάξετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μετά από την καλοκαιρινή διακοπή και να νιώσετε ότι κρατάτε στα χέρια σας και πάλι το κλειδί της ευεξίας και της καλής υγείας ξεκινήστε εντάσσοντας τα φρούτα της εποχής.

Ξεκινήστε λοιπόν με τη κατανάλωση μήλων τα οποία βελτιώνουν την εντερική λειτουργία λόγω της πηκτίνης και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες για τη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Όμως, η σωστή προετοιμασία και συντήρηση των μήλων ως γεύμα για την δουλειά ή το σχολείο των παιδιών,ακόμα και η χρήση τους σε διαιτητικές συνταγές γλυκών, όπως η μηλόπιτα, είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Τι γίνεται όμως όταν τα μήλα «μαυρίσουν» και δεν είναι πια ελκυστικά προς κατανάλωση;

Τα μήλα είναι πλούσια σε σίδηρο. Όταν κόβετε ένα μήλο, τα κύτταρα του καταστρέφονται. Η έκθεση αυτών των κατεστραμμένων κυττάρων στον αέρα επιτρέπει στο οξυγόνο να αντιδράσει με το σίδηρο και ένα ένζυμο που ονομάζεται πολυφαινόλη, προκαλώντας το σχηματισμό οξειδίου του σιδήρου. Ουσιαστικά, αυτή μπορεί να θεωρηθεί «η σκουριά μήλου»! Είναι αβλαβής, αλλά δεν φαίνεται πολύ ελκυστική και κυρίως τα παιδιά δυσκολεύονται να δοκιμάσουν. Συχνά ρωτάτε: “Μπορεί να αποφευχθεί αυτό?”. Μπορεί! Και σας δείχνουμε τον τρόπο.

6+1 συμβουλές για την πρόληψη της αμαύρωσης των μήλων

1. Κόψτε τα φρούτα στο νερό. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη διαδικασία οξείδωσης εάν δεν ξεκινά ποτέ!

2. Τρίψτε… ή τοποθετήστε σε χυμό λεμονιού τα κομμένα μήλα. (Χυμό λεμονιού, λεμονάδα, χυμό πορτοκαλιού, ακόμη και χυμό μήλου. Οποιοσδήποτε χυμός φρούτου που περιέχει κιτρικό οξύ θα επιβραδύνει την ενζυμική αντίδραση). Το μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι τα μήλα μπορεί να αποκτήσουν λίγη γεύση με τον χυμό που χρησιμοποιείται.

3. Μουλιάστε τα κομμένα μήλα σε τζιτζιμπύρα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φαίνονται καλές οι κομμένες φέτες μήλου χωρίς να επηρεάζεται η γεύση. Κάθε σόδα με κιτρικό οξύ, επίσης, θα λειτουργούσε. Το Sprite θα ήταν μια άλλη πρόταση, αλλά προσθέτει ζάχαρη.

4. Βάλτε τις φέτες σε αλατισμένο νερό. Όχι πάρα πολύ και όχι για πολλή ώρα. Κατά προτίμηση να τις μουσκέψετε σε ένα μείγμα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά τέταρτο νερού, για περίπου 3-5 λεπτά.

5. Ψεκάστε με σκόνη ασκορβικού οξέος. Τι είναι αυτό; Βιταμίνη C! Μπορείτε να πάρετε σκόνη ασκορβικού οξέος / βιταμίνης C από καταστήματα υγιεινής διατροφής.

6. Ενώστε τις κομμένες φέτες μήλου μεταξύ τους, ώστε να φαίνεται πάλι σαν ολόκληρο μήλο και περάστε λαστιχάκι γύρω τους. Το λαστιχάκι θα κρατήσει τις φέτες μήλου ενωμένες μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην εκτίθενται στον αέρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο τέχνασμα αν συσκευάζετε ένα ολόκληρο μήλο, αλλά δεν θα σας βοηθήσει εάν συσκευάζετε μόνο μερικές φέτες ή χρειάζεται να τις τοποθετήσετε σε έναν περιέκτη.

Ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα;

Από τις παραπάνω μεθόδους φαίνεται πως τα καλύτερα αποτελέσματα κατά της αμαύρωσης των μήλων είχαν φρέσκος χυμός και ο χυμός λεμονιού με νερό.

Μια ακόμα πρακτική μέθοδος που προτείνουμε:

7. Τοποθετήστε τα κομμάτια μήλου σε 1 κούπα νερό με 2 κουταλιές του γλυκού μέλι για 30 δευτερόλεπτα και θα εμποδίσει την αμαύρωση για πολύ περισσότερο, εώς και 8 ώρες. Αφήστε τα για δύο λεπτά και θα μπορούσαν να διαρκέσουν μια ολόκληρη μέρα!

TIP: Να θυμάστε επιπλέον πως όσο πιο λεπτό και κοφτερό είναι το μαχαίρι που χρησιμοποιείται στο τεμάχισμα, τόσο μικρότερη είναι η αμαύρωση του μήλου

 

Αφήστε μια απάντηση