• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ

Τα ταξίδια για αθλητική προετοιμασία και οι αγώνες είναι μια συνηθισμένη διαδικασία για τους περισσότερους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. Όμως, ο εγκλιματισμός στο νέο περιβάλλον , οι αλλαγές στο πρόγραμμα και η έκθεση σε διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι σημαντικές διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές κατά την διάρκεια των ταξιδιών είναι:

  • Επίτευξη απαιτήσεων σε υδατάνθρακες και πρωτεϊνες

  • Επίτευξη ημερήσιων απαιτήσεων σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά

  • Εξισορρόπηση ενεργειακής πρόσληψης

  • Διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης

  • Ασφάλεια των τροφίμων

Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται στρατηγικές για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του ταξιδιού στην πρόσληψη τροφής ενός αθλητή. Είτε ένας αθλητής ταξιδεύει υπερατλαντικά είτε κάνει ένα μακρύ ταξίδι με λεωφορείο, το κλειδί για επιτυχημένη διατροφή εν κινήσει είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία.

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ

  • Το να είστε σε κίνηση προκαλεί διακοπή στην ρουτίνα της προπόνησης και αλλαγές στις ενεργειακές ανάγκες.

  • Οι αλλαγές στις ζώνες της ώρας δημιουργεί το jet lag και την ανάγκη να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής σας.

  • Μια αλλαγή στο περιβάλλον, για παράδειγμα η ξαφνική έκθεση σε υψόμετρο ή σε διαφορετικό κλίμα, διαφοροποιεί τις διατροφικές ανάγκες και τους στόχους.

  • Το νέο περιβάλλον συχνά συνδέεται με μειωμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και ευκαιρίες προετοιμασίας τροφής σε σχέση με την δική σας κουζίνα και ρουτίνα. Η απομάκρυνση από το σπίτι, επίσης, σημαίνει ότι αφήνετε πίσω πολλά, σημαντικά και αγαπημένα φαγητά.

  • Το διατροφικό πλάνο ή το κόστος αυτού μπορεί να μην καλύπτει τις διατροφικές συνήθειες και τις διατροφικές ανάγκες, κυρίως σνακ και αθλητικών τροφίμων.

  • Η νέα κουλτούρα τροφίμων και τα διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να είναι υπερβολικά για τους νέους αθλητές και για εκείνους με ιδιότροπους ουρανίσκους.

  • Οι διαφορές στα πρότυπα υγιεινής σε τροφή και νερό διαφορετικών χωρών εκθέτει τον αθλητή σε κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών.

  • Η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων ή η αναζήτηση τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνει την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας.

  • Ένα σημαντικό μέρος της νέας πρόσληψης τροφής μπορεί να προέρχεται από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα delivery, αντί να υπάρχει προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες των αθλητών.

  • Ο ενθουσιασμός και η απόσπαση της προσοχής σε ένα ταξίδι μαζί με τις κοινές προκλήσεις του μπουφέ που τα περιλαμβάνει όλα και των αθλητικών τραπεζιών, την αποφυγή της εποπτείας από την οικογένεια και το ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με έναν εντελώς νέο πειρασμό τροφίμων καθιστούν εύκολο τον αποπροσανατολισμό.

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η καλή προετοιμασία σας απαλλάσσει από πολλές προκλήσεις ενός ταξιδιού. Έτσι, λοιπόν, πριν φύγετε από το σπίτι, καθίστε και εξετάστε τα ζητήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στο επερχόμενο ταξίδι. Οι δικές σας εμπειρίες ή οι ιστορίες ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό, θα είναι μια καλή πηγή πληροφοριών σχετικά με αυτά που θα περιμένετε να βρείτε, από πού θα προέρχονται οι πειρασμοί και τον καλύτερο τρόπο για την επίλυσή τους. Τα θέματα που πρέπει να εξετάσετε αφορούν το ταξίδι το ίδιο, την γενική παροχή τροφίμων εκεί, τον τρόπο τροφοδοσίας που είναι για εσάς και τις ειδικές διατροφικές ανάγκες που προκύπτουν από την προπόνηση και τους αγωνιστικούς σας στόχους ή από το νέο περιβάλλον. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα καλό σχέδιο, ενώ είστε μακρυά, αλλά πολλά στοιχεία αυτού του σχεδίου θα πρέπει να οργανωθούν εκ των προτέρων.

  1. ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ

Η πρόκληση ξεκινά πριν ακόμη φτάσετε στον προορισμό σας! Το ταξίδι από μόνο του είναι αγχωτικό, που αλλάζει τόσο τις διατροφικές ανάγκες σας (αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας, αυξημένες απώλειες υγρών σε τεχνητά περιβάλλοντα) όσο και τις ευκαιρίες σας για φαγητό. Οι αλλαγές στις ζώνες της ώρας πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Ένα πρόγραμμα διατροφής για ταξίδια που να ταιριάζουν οι νέοι διατροφικοί στόχοι με την διαθεσιμότητα των τροφίμων θα σας βοηθήσει να φτάσετε στον προορισμό σας με το καλύτερο δυνατό σχήμα.

  1. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Από την στιγμή που θα μάθετε για την προμήθεια των τροφίμων στο ταξίδι σας, εξετάστε κατά πόσον τα τρόφιμα που είναι σημαντικά για την καθημερινή σας διατροφή είναι πιθανόν να τα βρείτε ή θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από πριν. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να διαταράξετε γνωστές και πετυχημένες διατροφικές σας συνήθειες ή να ρισκάρετε να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα και ειδικά αθλητικά προϊόντα που μπορείτε να έχετε μαζί σας στο ταξίδι για να δημιουργήσετε μια συμπληρωματική προμήθεια τροφίμων. Οι προμήθειες τροφίμων για τα ταξίδια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν σνακ ή συμπληρωματικά των γευμάτων ή για να φροντίσουν τις ειδικές ανάγκες του αγώνα.

Μερικές ιδέες για προμήθειες που μεταφέρονται για τα ταξίδια των αθλητών:

  • Δημητριακά πρωινού και γάλα σε σκόνη

  • Μπάρες δημητριακών

  • Ρυζογκοφρέτες

  • Μέλι, μαρμελάδα, φυστικοβούτυρο

  • Αθλητικά ποτά σε σκόνη και υγρά συμπληρώματα διατροφής

  • Αθλητικές, ενεργειακές μπάρες

  • Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

 

  1. ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΡΟΥΤΙΝΑ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ

Ρυθμίστε το ρολόι του σώματός σας και τις διατροφικές συνήθειες στις ανάγκες του προορισμού σας το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και εάν ταξιδεύετε για να φτάσετε εκεί. Μετακινήστε τις ώρες των γευμάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νέο χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε όχι μόνο την γενική ρύθμιση του ρολογιού, αλλά και το χρονοδιάγραμμα της προπόνησης και των γευμάτων που απαιτεί το νέο περιβάλλον σας. Μπορεί να λειτουργήσετε αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που συνηθίζετε στο σπίτι σας. Να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε διαφορετικές διατροφικές ανάγκες στον προορισμό σας, λόγω της αλλαγής του κλίματος ή του υψόμετρου ή λόγω της αλλαγής στην ενεργειακή δαπάνη κατά την προπόνηση και τον αγώνα. Ρυθμίστε την ρουτίνα για τα γεύματα και τα σνακ σας αμέσως, αντί να περιμένετε να εμφανιστούν προβλήματα.

  1. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ακόμη και για ασφαλείς προορισμούς, εκτίθεστε σε μία νέα ομάδα σφαλμάτων και νέων ρουτινών της προσωπικής και διατροφικής υγιεινής. Το άγχος του ταξιδιού και το νέο πρόγραμμα προπόνησης και αγώνων μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στις ασθένειες. Προσαρμόστε τις επιλογές του φαγητού και του ποτού για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους να υποκύψετε σε γαστρεντερικές διαταραχές.

  1. ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΣΑΣ

Η διασκεδαστική πλευρά του ταξιδιού σας βυθίζει σε έναν νέο πολιτισμό. Φυσικά, η προτεραιότητά σας είναι να βρείτε τρόπους εκεί για την επίτευξη των διατροφικών σας στόχων, εξισορροπώντας ανάμεσα στο δοκιμασμένο και στις προσαρμογές που απαιτεί η νέα χώρα. Θα πρέπει να προσδιορίσετε τα νέα τρόφιμα και τα διατροφικά στυλ που είναι συμβατά με τους στόχους σας και πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο ό,τι καλύτερο σας προσφέρεται.

  1. ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Είτε πρόκειται για αεροπλάνα, ξενοδοχεία ή οικογένειες υποδοχής, χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι όσοι θα εμπλακούν στη διαδικασία τροφοδοσίας, τις δικές σας ανάγκες αρκετό χρόνο πριν. Ειδικά μενού και ειδικές διατροφικές ανάγκες μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να οργανωθούν και στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, η εκ των προτέρων ενημέρωση θα σας επιτρέψει να ενεργοποιήσετε «Σχέδιο Β». Όταν ταξιδεύετε με μια μεγάλη ομάδα θα σας χαροποιήσει το γεγονός ότι θα βρείτε τα γεύματα να σας περιμένουν, αντί να εξετάζετε τα όρια της υπομονής σας.

  1. ΚΑΝΤΕ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Είτε έχετε οργανωθεί εκ των προτέρων είτε βρίσκεστε αντιμέτωποι με την επί τόπου λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να επιδείξετε σωστή κρίση όταν γευματίζετε σε εστιατόρια ή ταχυφαγεία. Οι σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτηθούν είναι η κατανόηση των θρεπτικών συστατικών του περιεχομένου του μενού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες που βρίσκετε στο διαδίκτυο σχετικά με την τοπική κουζίνα που παρέχεται.

  1. ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΕΞΥΠΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΦΕ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Ένα νέο στυλ φαγητού απαιτεί ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς. Ο μπουφές δημιουργεί πολλές προκλήσεις, ακόμη και όταν είναι εντός του χώρου διαμονής των αθλητών. Καταναλώστε τις τροφές σύμφωνα με τον προγραμματισμό σας, αντί να υποκύψετε σε πειρασμούς που δεν σας παρέχουν τίποτα.

  1. ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ

Μην σκεφτείτε ότι το ταξίδι τελείωσε μέχρι να κάνετε την ανακεφαλαίωση. Είναι σημαντικό να επανεξετάζετε τι μάθατε στο ταξίδι σας, τι λειτούργησε, τι όχι, ποια προβλήματα εξακολουθούν να χρειάζονται επίλυση. Καταγράψτε τα όλα ενώ είναι φρέσκα στο μυαλό σας, γιατί οι αναμνήσεις θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι πληροφορίες θα αποτελέσουν όχι μόνο πολύτιμη αφετηρία για την προετοιμασία μελλοντικών ταξιδιών, αλλά και ανταλλαγή γνώσεων με άλλους. 

Αφήστε μια απάντηση