• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διατροφή προς αποφυγή

Ακολουθώντας τη δίαιτα ενός φίλου, ενός γνωστού ή απλά μια δίαιτα που έπεσε στα χέρια σας, είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσετε πρόβλημα στον οργανισμό και στην υγεία σας.

 

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ανορθόδοξες δίαιτες (π.χ Dukan, Atkins, Ζώνης, Ομάδας αίματος κλπ) είναι:

  1. Η αμφισβητούμενη αξιοπιστία,

  2. Μαγικά και θαυματουργά φαγητά,

  3. Γρήγορη απώλεια βάρους,

  4. Καθόλου άσκηση,

  5. Αυστηρά μενού,

  6. «Καλά» & «κακά» τρόφιμα,

  7. Είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή!

 

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτές τις δίαιτες. Αντίθετα, οι δίαιτες αυτές χαρακτηρίζονται από χρήση εμπειρικής μαρτυρίας και όχι συγκεκριμένων γεγονότων για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους καθώς και έλλειψη οποιασδήποτε κριτικής από επιστήμονες υγείας.

 

Οι παρενέργειες οι οποίες αναφέρονται μετά από εφαρμογή τέτοιων διαιτών είναι καταβολή, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και πιο σοβαρές όπως υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, αναιμία, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών, σπάσιμο νυχιών και πιο συστηματικές βλάβες.

 

Η απώλεια βάρους που συνήθως παρατηρείται στις ανορθόδοξες δίαιτες οφείλεται σε απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού και όχι σε απώλεια λίπους. Ένα ακόμη σημαντικό μειονέκτημα αυτών των διαιτών είναι ότι το άτομο υιοθετεί λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και δεν εκπαιδεύεται σε έναν καθολικά υγιεινό τρόπο διατροφής και διαβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι, μετά την ολοκλήρωση του διατροφικού προγράμματος, το άτομο να επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες και να επανακτά το βάρος που έχασε, πολλές φορές και ακόμα περισσότερο.


 

Αφήστε μια απάντηση