• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διατηρώντας την διατροφή κατά τη διάρκεια των διακοπών

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, είναι δελεαστικό να παραμελήσετε την διατροφή και την άσκησή σας. Σας δίνω όμως μια μικρή τροφή για σκέψη: για να πάρετε 2,5 κιλά από τώρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να τρώτε κατά μέσο όρο 200 θερμίδες την ημέρα παραπάνω από όσο χρειάζεστε, δηλαδή ένα σοκολατάκι εδώ, λίγη σάλτσα παραπάνω εκεί ή λίγο κρασί παραπέρα. Και ενώ υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες να απολαύσετε φαγητά που λατρεύετε πώς θα αποφασίσετε πότε, τι και πόσο θα φάτε, χωρίς να σαμποτάρετε τους στόχους που έχετε για την υγεία σας;

Οι διακοπές συνήθως ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επιδοθούν σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες που έχουν όμως χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι η περίοδος που προσφέρει περισσότερες δικαιολογίες για την αποφυγή άσκησης.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για υγιεινές και έξυπνες επιλογές κατά την διάρκεια των διακοπών.  

Τροφοδοτήστε τον μεταβολισμό σας!

Πολλοί από εσάς κάνετε νηστεία μέχρι την ώρα του γεύματος ανήμερα των γιορτών. Η επιχειρηματολογία σας βασίζεται στο ότι οι θερμίδες που θα πάρετε στο δείπνο είναι το ίδιο, εάν όχι παραπάνω, με την ημερήσια θερμιδική πρόσληψή. Αυτή η διαδικασία, στην πραγματικότητα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να κάψει πιο γρήγορα θερμίδες. Για να διατηρήσετε έναν υψηλό ρυθμό μεταβολισμού, είναι σημαντικό να ανεφοδιάσετε με καύσιμα το σώμα σας καταναλώνοντας μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες. Εάν ανησυχείτε μήπως καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες τροφής, πιείτε αρκετό νερό για να κρατήσετε το στομάχι σας γεμάτο.

Τρώτε αργά!

Δεν είναι αγώνας δρόμου οπότε γιατί να μην απολαύσετε το γεύμα σας αργά; Όταν τρώτε γρήγορα, δεν δίνετε στο σώμα σας την δυνατότητα να συντονιστεί μαζί σας. Δώστε μερικά λεπτά στο στομάχι σας για να αναγνωρίσει ότι είστε πλήρεις, ώστε να μην φάτε παραπάνω και απογοητευτείτε για το υπόλοιπο της βραδιάς. Επιπλέον, όσο πιο αργά τρώτε τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να κοινωνικοποιηθείτε γύρω από το τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Ο κίνδυνος των εορταστικών ποτών

Ενώ είναι δύσκολο να αποφευχθούν, είναι σημαντικό να πίνετε με μέτρο και να επιλέξετε υγιεινές επιλογές.

Επίσης, το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μπορεί να μην είναι ρεαλιστική η πλήρης αποφυγή του κατά την διάρκεια των διακοπών, αλλά είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε με νερό. Δεν είναι μόνο ότι το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες, αλλά επίσης μειώνει τις αναστολές σας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την δικαιολογία για τρίτη ή τέταρτη λιχουδιά.

Πείτε όχι στα ενδιάμεσα πιάτα του γεύματος

Εάν οι οικοδεσπότες προσφέρουν ενδιάμεσα πιάτα, δεν πρέπει να διστάζετε να αρνηθείτε. Έχετε ήδη καλύψει το πιάτο σας με αρκετά τρόφιμα για να γεμίσετε το στομάχι σας, γι’αυτό σωστό είναι να αρνηθείτε ευγενικά επιπλέον σερβίρισμα.

Απολαύστε τις διακοπές σας!

Έχετε την δυνατότητα να ζήσετε όλες τις υπέροχες απολαύσεις των διακοπών, αλλά θέλει δύναμη να κάνετε έξυπνες επιλογές σε εκείνα που πρόκειται να ενδώσετε.

 

Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph.D. 

Κλινική διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος,

Επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ»

Αφήστε μια απάντηση