• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Νοστιμιές με γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική φυσική πηγή διαιτητικών ινών και β-καροτίνης, μιας σημαντική αντιοξειδωτικής ουσίας.  Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C και αποτελούν μια σπουδαία πηγή καλίου. Σκεφτείτε να σερβίρετε ένα κρεμώδες πιάτο με γλυκοπατάτα αντί για τον παραδοσιακό πουρέ πατάτας. Το ψήσιμο γλυκοπατατών βοηθά στο να αναδυθεί η φυσική γλυκύτητά τους. Οι ψητές γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν τέλειο συνοδευτικό πιάτο χωρίς πρόσθετο λίπος και θερμίδες από βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Ψητή γλυκιά πατατοσαλάτα

Ψήστε γλυκοπατάτες και κόκκινες πιπεριές μαζί για ένα γευστικό μίγμα των γεύσεων και στην συνέχεια βάλτε μια στρώση σπανάκι ή ρόκα και ραντίστε με λευκό ξύδι μπαλσάμικο. Σερβίρετε αυτό το πιάτο ή προσθέστε κατσικίσιο τυρί και ψητό κοτόπουλο για ένα ικανοποιητικό γεύμα.

Θερμίδες: 303/μερίδα ¼ συνολικής ποσότητας

Συστατικά:

· 2 κ.σ. ελαιόλαδο

· 0,25 κ.γλ. αλάτι

· 0,25 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

· 1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες

· 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες

· 2 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο ή ξύδι από λευκό κρασί

· ½ κιλό σπανάκι ή ρόκα, κομμένο σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

2. Σε ένα μεγάλο ταψί ρίξτε το λάδι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Προσθέστε τις γλυκοπατάτες και τις πιπεριές και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 40 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Βγάλτε από τον φούρνο και ανακατέψτε με το ξύδι.

3. Τοποθετήστε το σπανάκι ή την ρόκα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το μίγμα πατάτας και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε αμέσως.

 

Σούπα γλυκοπατάτας –καρότου αρωματισμένη με τζίντζερ

Μπορείτε να κάνετε αυτή την κρεμώδη σούπα με την βοήθεια ενός μπλέντερ. Και για τους χορτοφάγους: λειτουργεί εξίσου καλά με τον ζωμό λαχανικών αντί για ζωμό κοτόπουλου.

Θερμίδες: 127/ μερίδα  ¼ συνολικής ποσότητας

Συστατικά:

· 1 κ.σ. ελαιόλαδο

· 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

· 1 ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

· 1 μέτρια γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους

· 5 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα φέτες

· 1 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο

· Απλό άπαχο γιαούρτι ελληνικού τύπου (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε κρεμμύδι και τσιγαρίστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέστε ζωμό μαζί με 2 φλυτζάνια νερό, στην συνέχεια γλυκοπατάτα, καρότο και τζίντζερ. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 15 λεπτά.

2. Στραγγίξτε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα μπλέντερ. Πολτοποιήστε μέχρι να γίνουν πουρές, προσθέτοντας λίγο ζωμό, εάν χρειάζεται.  (Εάν χρησιμοποιείτε ένα παραδοσιακό μπλέντερ, αφήστε το μίγμα να κρυώσει πρώτα. Το ζεστό υγρό μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση. Ανάλογα με το μέγεθος του μπλέντερ σας, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε σε μερίδες)

3. Ρίξτε τον πουρέ λαχανικών πίσω στην κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε με μια κουταλιά γιαουρτιού στην κορυφή, εάν θέλετε. 

Αφήστε μια απάντηση