Θα έλεγε κανείς ότι η σχέση μας με την πίτσα είναι πολλές φορές ερωτική. Όλοι έχουμε αμαρτήσει τρώγοντας αυτό το πεντανόστιμο φαγητό και πολλές φορές το επιθυμούμε αλλά διστάζουμε γιατί γνωρίζουμε ότι θα μας φορτώσει με πολλές θερμίδες. Όταν βρισκόμαστε σε περίοδο που προσέχουμε τη διατροφή μας η πίτσα γίνεται το απαγορευμένο φαγητό. Όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος γιατί υπάρχει τρόπος η πίτσα να γίνει μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό, αρκεί η επιλογή των συστατικών να είναι η κατάλληλη. Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις της πίτσας, γιατί με τις σωστές επιλογές η πίτσα μπορεί να γίνει ένα ισορροπημένο, υγιεινό και γευστικότατο γεύμα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα κομμάτι πίτσα, γιατί αφενός υπάρχουν πολλά είδη πίτσας με διαφορετικά συστατικά και αφετέρου είναι δύσκολο να γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύτηκε η πίτσα από κάθε εστιατόριο. Επομένως, ένα κομμάτι πίτσας μπορεί να έχει 150, 320 ή ακόμα και 730 θερμίδες!! Το θερμιδικό περιεχόμενο της κάθε πίτσας εξαρτάται από το είδος της πίτσας και το μέγεθος των κομματιών της.
Ξεκινώντας από τη ζύμη της πίτσας, επιλέγοντας μια λεπτή και τραγανή ζύμη μπορούμε να κερδίσουμε από 30 έως 120 θερμίδες για κάθε κομμάτι πίτσας. Τα περισσότερα εστιατόρια – πιτσαρίες παρέχουν επιλογή της ζύμης στη πίτσα. Επίσης, σε μερικά εστιατόρια υπάρχουν και πίτσες με ζύμη ολικής άλεσης που είναι μία ακόμη πιο υγιεινή επιλογή με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Το είδος του τυριού που θα χρησιμοποιήσουμε έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά το θερμιδικό περιεχόμενο της πίτσας. Το τυρί είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε λιπαρά τις περισσότερες φορές. Από την άλλη, βέβαια, αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που κάνει την πίτσα ένα ισορροπημένο γεύμα. Συνιστούμε την επιλογή λιγότερο λιπαρών τυριών όπως είναι η φέτα, light τυρί σε κρεμά ή light κίτρινο τυρί. Η προσθήκη επιπλέον τυριού σημαίνει και 25-30 θερμίδες περισσότερες ανά κομμάτι. Μια έξυπνη επιλογή θα ήταν και η παραγγελία πίτσας με τη μισή ποσότητα τυριού γλυτώνοντας έτσι τις μισές από τις θερμίδες που προέρχονται από το τυρί.
Ένα άλλο σημείο που μπορεί κανείς να προσέξει όταν παραγγέλνει πίτσα είναι η αποφυγή των πολύ λιπαρών αλλαντικών όπως το λουκάνικο, πιπερίνη, μπέικον και το σαλάμι. Είναι τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και με πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επίσης, πολλά από αυτά τα αλλαντικά είναι καπνιστά και επεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως, εκτός από μια θερμιδική απειλή αποτελούν και απειλή για την υγεία μας. Η πίτσα με κύριο συστατικό τα λαχανικά όπως η αγκινάρα, το μπρόκολο και τα κολοκυθάκια είναι πιο υγιεινή, με λιγότερες θερμίδες κατά 100-150 θερμίδες ανά κομμάτι συγκριτικά με τη πίτσα αλλαντικών. Βέβαια τα λαχανικά ως συστατικά της πίτσας στο σύνολό τους σίγουρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε λαχανικά. Μια καλή πρόταση θα ήταν η πίτσα να συνοδεύεται και με μια σαλάτα για να καταναλώσουμε τις μερίδες των λαχανικών που συνιστώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και να μας δημιουργήσει μια αίσθηση πληρότητας και να μας αποτρέψει από το να καταναλώσουμε περισσότερα κομμάτια από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε.
Γενικά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το είδος της πίτσας και το μέγεθος είναι οι παράμετροι που πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε μια πίτσα να είναι μια υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες επιλογή. Επιλέγοντας, λοιπόν, ένα κανονικό μέγεθος πίτσας με λεπτή ζύμη, κανονική ποσότητα τυριού, περιορισμένα λιπαρά αλλαντικά και αρκετά λαχανικά μπορούμε να μειώσουμε τις θερμίδες που παίρνουμε από κάθε κομμάτι κατά 170- 370 θερμίδες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η πίτσα με αυτές τις επιλογές συστατικών δεν έχει καθόλου θερμίδες. Συστήνεται λοιπόν η κατανάλωση με μετρό και μέχρι το σημείο που έχουμε χορτάσει, γιατί 1-2 περισσότερα κομμάτια μπορούν να μας φορτώσουν με επιπλέον 400-500 θερμίδες.