1. Μεγαλώνουμε
Εάν δεν έχετε την τύχη να βρίσκεστε στην ηλικία κάτω των 26 χρόνων, τότε ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, έτσι ώστε το σώμα σας να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες από εκείνες που χρειαζόταν όταν ήσασταν νεότεροι. Έχει υπολογισθεί, κατά μέσο όρο, ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει κατά 5% με 10% ανά δεκαετία. Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να μειώσουμε σταδιακά το μέγεθος της μερίδας μας (αν και αυτό δεν είναι κακή ιδέα), γι’ αυτό στην πραγματικότητα πρέπει να τρώμε λιγότερα γεύματα για να παραμείνουμε υγιείς.
2. Είμαστε όλο και παχύτεροι
Ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό κοινωνικά και πολιτικά ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές χώρες, παράλληλα με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού. Εάν δεν θέλετε να είστε κομμάτι αυτού, θα πρέπει να γυμνάζεστε περισσότερο και να τρώτε λιγότερο και ένας από τους ευκολότερους τρόπους να το κάνετε αυτό είναι η νηστεία.
3. Καταναλώνουμε πάρα πολύ
Οι χώρες στον δυτικό κόσμο καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των πόρων του κόσμου και αυτό δεν είναι βιώσιμο με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. «Το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στην Βόρεια Αμερική και την Δυτική Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 60% της ιδιωτικής δαπάνης για κατανάλωση, όταν το 1/3 που ζει στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύει μόνο το 3,2%». «Η υπερκατανάλωση και όχι η αύξηση του πληθυσμού είναι το βασικό πρόβλημα. Από σχεδόν οποιοδήποτε μέτρο, ένα μικρό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτό που βρίσκεται στον εύπορο, αναπτυγμένο κόσμο, χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της γης και παράγει τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου». Πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης ή του συμβιβασμού με την συνεχώς αυξανόμενη ανισότητα.
4. Σπαταλάμε πάρα πολύ φαγητό
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι το 30-50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στον κάδο σκουπιδιών αντί να καταναλωθεί. Σε άλλες χώρες, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό και η ψύξη ακριβή, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Αλλά μία μεγάλη ποσότητα τροφίμων στις αναπτυγμένες χώρες δεν φτάνει καν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η νηστεία είναι ένας τρόπος για να σηματοδοτήσει την απόρριψη αυτής της σπάταλης ζωής.
5. Είναι καλό να νιώθετε πείνα
Η νηστεία σας κάνει να συνειδητοποιήσετε πόσο γρήγορα μπορείτε να αποφύγετε το αίσθημα της πείνας. Αλλά αυτό είναι ένα συναίσθημα που το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει βιώσει στην ιστορία και πραγματικά υπάρχουν χειρότερα πράγματα που μπορείτε να ζήσετε! Το αίσθημα της πείνας μου θυμίζει αυτό που βιώνει σήμερα η πλειοψηφία των συνανθρώπων μου.
6. Σε κάνει να βρίσκεσαι σε επιφυλακή
Η νηστεία σας κάνει πραγματικά να είστε σε επιφυλακή. Μειώνει την υπνηλία μετά το φαγητό που βιώνουν οι περισσότεροι στην εργασία. Σύμφωνα με την εξελικτική ανάπτυξη, εάν δεν έχετε φάει για λίγο, είστε σε εγρήγορση.
7. Παρατείνει την ζωή
Ένα ακόμα εύρημα ήταν ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
8. Είναι εύκολη στην πράξη
Η νηστεία σαν μέρος της ημέρας για μία ή δύο μέρες της εβδομάδας είναι πολύ πιο εύκολη από την 24ωρη νηστεία ή (για λόγους υγείας) από έναν μόνιμο περιορισμό της πρόσληψης της τροφής. Γι’ αυτό είναι εφικτό. Το πιο κοινό πρότυπο νηστείας αφορά σε δύο μέρες μερικής νηστείας και πέντε ημέρες κανονική διατροφή, αλλά σαφώς υπάρχει και η θρησκευτική νηστεία της σαρακοστής.
Καλή Σαρακοστή!