• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Φέρτε την ηρεμία στο οικογενειακό τραπέζι

Οι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα οικογενειακά γεύματα, αλλά όλη η ανησυχία γύρω από την διατροφή και το βάρος περιβάλλει παιδιά και γονείς. Συνήθως οι μητέρες παρ'όλη την προσπάθειά τους να μαγειρέψουν και να συντονίσουν το διατροφικό πρόγραμμα,  ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι στο τραπέζι, το γεύμα δυστυχώς καταλήγει να είναι 45 λεπτά διαπραγματεύσεων. Οι οικογένειες αποφεύγουν να τρώνε μαζί, όταν κανείς δεν είναι ευτυχισμένος στο τραπέζι. Το κάθε γεύμα μπορεί να είναι γευστικό και θρεπτικό, αλλά εάν η μαμά δηλώνει ότι φοβάται να επιστρέψει από την δουλειά και να το αντιμετωπίσει, οι μέρες του οικογενειακού γεύματος είναι μετρημένες.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολο και τα υπέροχα νέα είναι ότι όταν τελειώσουν οι διαμάχες και πραγματικά απολαμβάνετε το φαγητό και την παρέα, η θρεπτικότητα βελτιώνεται. 

Η υπ’αριθμόν 1 συμβουλή που οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι βοηθάει  για να σταματήσουν οι λογομαχίες είναι το σερβίρισμα του φαγητού με οικογενειακό τρόπο. (Αυτό σημαίνει, ότι σερβίρετε όλο το φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού σε πιατέλες και μπολ και αφήνετε μικρούς και μεγάλους να σερβιριστούν μόνοι τους. (Βοηθώντας τα μικρά παιδιά εάν χρειαστεί.)

Όταν οι γονείς σερβίρουν στα πιάτα, ίσως προσπαθούν να περάσουν την δικιά τους οπτική γύρω από τα λαχανικά, το άμυλο και την πρωτεΐνη και έτσι οι μάχες ξεκινούν πριν καν καθήσετε στο τραπέζι. «Δεν θέλω τόσα πολλά φασόλια!» ή «Μαμά, ξέρεις ότι δεν μου αρέσει π.χ. με σάλτσα από επάνω”  Απλά αποφύγετε αυτή την μάχη εντελώς…

Ναι, το παιδί σας θα προσπεράσει τα φασόλια. Αλλά με τον καιρό και εάν μπορείτε να ακολουθήσετε την κατανομή των ευθυνών (ο γονέας αποφασίζει τι, πότε και πού θα φάει και το παιδί έχει να αποφασίσει μόνο πόσο θα φάει από αυτό που του προσφέρεται) η διατροφή εξισορροπείται.

Όταν στην πραγματικότητα απολαμβάνετε να βρίσκεστε στο τραπέζι, φαίνεται η αξία της προσπάθειάς σας και μοιάζει ευκολότερο να παραμείνετε σε αυτό. Μην φοβάστε ότι θα επιστρέψετε σπίτι από την δουλειά και ουσιαστικά επιστρέφετε στην μάχη με τα πράσινα φασόλια. Κάντε ανακωχή. Απολαύστε τα οικογενειακά γεύματα!

·         Σερβίρετε τρόφιμα με οικογενειακό τρόπο.

·         Παρατηρήστε την κατανομή αρμοδιοτήτων.

·         Ξεκινήστε με αυτό που τρώτε τώρα, αλλά κάντε το μαζί. Ανησυχήστε για τον σχεδιασμό των γευμάτων και για την βελτίωση των μαγειρικών δεξιοτήτων σας, αφού τα ευχάριστα οικογενειακά γεύματα έχουν γίνει συνήθεια.

·         Παρακολουθήστε πώς η διατροφή εξισορροπείται.

·         Διατηρήστε ευχάριστο το κλίμα. Αποφύγετε να μιλάτε για κακούς βαθμούς ή θέματα που προκαλούν στρες την ώρα που βρίσκεστε στο τραπέζι.

·         Σταματήστε να πιέζετε καταστάσεις:

o   Τα παιδιά που πιέζονται να τρώνε περισσότερο τείνουν να τρώνε λιγότερο και να αναπτύσσονται λιγότερο καλά.

o   Τα παιδιά που πιέζονται να τρώνε φρούτα και λαχανικά τείνουν να τρώνε λιγότερο από αυτή την διατροφική ομάδα.

o   Τα παιδιά που πιέζονται να τρώνε λιγότερο τείνουν να τρώνε περισσότερο και να ζυγίζουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Τα απολαυστικά οικογενειακά γεύματα είναι τα βιώσιμα οικογενειακά γεύματα και μέχρι στιγμής έχει φανεί από έρευνες ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά σε οικογενειακά γεύματα είναι πιο χαρούμενα, τείνουν να είναι πιο κοινωνικά και συναισθηματικά.

Τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους τείνουν, επίσης, να έχουν πιο σταθερό βάρος, λιγότερο διαταραγμένη διατροφή και καλύτερη θρεπτικότητα. Το να νιώθετε καλά με το φαγητό και να είστε στο τραπέζι είναι το κλειδί για να συμβούν τα πάντα.

Καλή τύχη, και επιτρέψτε μου να ξέρω πώς θα πάει!

 

 

Αφήστε μια απάντηση