• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Σε λίγες μέρες έχω αγώνα.

Τι να προσέξω στη διατροφή μου πριν τον αγώνα!

Βρίσκεστε στην τελική ευθεία πριν από τον πολυπόθητο αγώνα, για τον οποίο καταναλώσατε πολύ χρόνο και κόπο για να προετοιμαστείτε, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σταδιακή βελτίωση της φυσικής σας κατάστασής, με τελικό στόχο να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό.

Η σωστή διατροφή είναι το βασικό συστατικό για να μπορείτε να είστε συνεχώς δραστήριοι. Τα τρόφιμα που καταναλώνετε πριν την άσκηση μπορούν να βελτιώσουν ή να επιβαρύνουν την απόδοση σας. Εάν σχεδιάζετε μια μεγάλη προπόνηση με το ποδήλατο, συγκεκριμένες τροφές θα σας παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να έχετε περισσότερη αντοχή και όσα καύσιμα χρειάζεστε για μια επιτυχημένη διαδρομή.

Η εβδομάδα πριν τον αγώνα είναι συνήθως γεμάτη με περισσότερο άγχος και αναμονή, τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν τις διαδικασίες πέψης του οργανισμού. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην παρεκκλίνετε από το συνηθισμένο διατροφικό σας πλάνο. Εάν έχετε «εκπαιδεύσει» το σώμα σας να καίτε περισσότερο λίπος σε υψηλότερες εντάσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενισχυθείτε με υδατάνθρακες. Κάτι τέτοιο θα προσέθετε 1-2 κιλά στο βάρος σας, φούσκωμα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Παραμείνετε στο πρόγραμμά σας και εμπιστευθείτε την διατροφή που ακολουθείτε.

Μην επηρεάζεστε από τους φίλους, τους προπονητές ή τους συναθλητές σας. Το διατροφικό πλάνο είναι εξατομικευμένο, γι’ αυτό μην αφήνετε κανέναν να μπει στο κεφάλι σας και να προκαλέσει οποιεσδήποτε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Όταν κάνετε μια διατροφική αλλαγή, το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον μια καλή εβδομάδα για να προσαρμοστεί. Κρατήστε τα όπλα σας και σεβαστείτε το ατομικό σχέδιο διατροφής σας.

4 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ… Μειώστε την πρόσληψη γαλακτοκομικών για να ξεκουράσετε το γαστρεντερικό σας σύστημα. Να προτιμήσετε φέτες γαλοπούλας και αυγά για πρωινό, σε συνδυασμό με φρυγανιές-ψωμί ή και φρούτα.

3 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ… Καταναλώστε μόνο εμφιαλωμένο νερό από σήμερα και μέχρι τον αγώνα και δώστε μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων σας.

2 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ… Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό και καθώς περνάει η μέρα μειώστε σταδιακά την πρόσληψη της τροφής, αλλά βάλτε λίγο περισσότερο αλάτι στα γεύματα σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ… Το μόνο σίγουρο είναι ότι είστε έτοιμοι για την προσπάθειά σας και προσπαθήστε να καταναλώσετε μόνο τροφές από το σπίτι. Η ενυδάτωσή σας θα πρέπει να είναι αργή και σταθερή και μην φοβηθείτε να καταναλώσετε κανονικά τη μερίδα σας, γιατί έχετε ανάγκη από αρκετή ενέργεια για τον αυριανό αγώνα. Η σωστή μέρα ξεκινάει σαφώς με το σωστό πρωινό και με τις ασφαλείς επιλογές στα ενδιάμεσα γεύματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί και δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο από φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Ενώ, όσον αφορά τα κύρια γεύματα, ιδανικά επιλέξτε:

• Κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά (να προτιμηθεί βραστό καρότο)

• Ψαρονέφρι με 1 πατάτα βραστή ή ψητή ή ρύζι και λαχανικά

• Μοσχαρίσιο φιλέτο με λίγο πουρέ πατάτας και κολοκυθάκια

Το βραδινό μπορεί να είναι μια επανάληψη του μεσημεριανού στην όποια ποσότητα ανέχεται το στομάχι σας, αλλά σίγουρα μικρότερη από το μεσημεριανό.

ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ… Δώστε βάση στο πρωινό σας και την ενυδάτωσή σας.. Για όσους το έχετε ήδη δοκιμάσει, ένας καφές 1 ώρα πιο πριν, ίσως βοηθήσει τα πρώτα σας χιλιόμετρα. Από εκεί και πέρα να κάνετε καλό έλεγχο του εξοπλισμού σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και θυμηθείτε ότι ένας αγώνας παρατεταμένης διάρκειας θέλει υπομονή και η ανταμοιβή έρχεται όταν το σώμα και το μυαλό είναι ένα.

Αφήστε μια απάντηση