• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Πρέπει να βάζετε κρυφά λαχανικά στο φαγητό του παιδιού σας;

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την κρυφή ενσωμάτωση λαχανικών στο παιδικό γεύμα. Γνωρίζω προσωπικά μητέρες, οι οποίες έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε ο,τιδήποτε πράσινο εκτός εάν είναι καμουφλαρισμένο μέσα στο φαγητό. Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί και δίνουν λύσεις για να συγκαλύπτουμε τα λαχανικά μέσα στα γεύματα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί γονείς, μαζί με ειδικούς υγείας και διατροφής, που είναι αντίθετοι με τέτοιου είδους πρακτικές. Τα λαχανικά πρέπει να είναι σε κεντρικό σημείο στο πιάτο τους, καθώς όπως ισχυρίζονται με αυτό τον τρόπο τα παιδιά δεν θα μάθουν ποτέ να δέχονται την παρουσία τους.

Έτσι, τίθεται το ερώτημα, πρέπει να βάζετε λαχανικά μέσα στο φαγητό του παιδιού σας;

Παρά το γεγονός ότι βάζω τριμμένο καρότο στα μπιφτέκια και ψιλοκομμένο κολοκύθι σε περισσότερα πιάτα από όσα μπορώ να μετρήσω, είμαι της άποψης ότι τα λαχανικά πρέπει να φαίνονται σε ένα τραπέζι. Αναρωτιέμαι τι είδους μήνυμα στέλνουμε εάν χρειάζεται να καμουφλάρουμε τις υγιεινές τροφές. Επιπλέον, είναι δύσκολο να λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες λαχανικών όταν κρύβονται μέσα σε φαγητά.

Δεδομένων των όσων έχουν ήδη λεχθεί, παν μέτρο άριστον. Έχετε το μπολ με τα λαχανικά και την πράσινη σαλάτα στο τραπέζι, αλλά κρύψτε λίγα λαχανικά μέσα στα φαγητά, όταν τα παιδιά δεν βλέπουν.

Από την οπτική γωνία «σερβίρετέ τα όπως είναι», εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Προσφέρετε επιλογές – Σερβίρετε τουλάχιστον δύο πιάτα λαχανικά στο γεύμα, μία σαλάτα και ένα πιάτο μπρόκολο ή ζυμαρικά με σπαράγγια και λαχανικά. Οι επιλογές αυξάνουν τις πιθανότητες ένα παιδί να δοκιμάσει τουλάχιστον την μία.

  • Αφήστε τα να επιλέξουν – Πάρτε τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ και αφήστε να πουν την γνώμη τους για το ποια λαχανικά να σερβίρετε αυτή την εβδομάδα. Ζητήστε τους κάτι καινούριο ή κάτι που έχουν καιρό να φάνε ή και τα δύο μαζί.

  • Κάντε τους βοηθούς σας στην κουζίνα – Δώστε τους να κάνουν κάτι σχετικό με την σαλάτα ή με τα λαχανικά, όπως να ετοιμάσουν την σως για την σαλάτα ή να τρίψουν τυρί πάνω από ψητά λαχανικά.

  • Σερβίρετε πρώτα τα λαχανικά – Πάντα με εκπλήσσει πόσο γρήγορα μπορούν τα παιδιά να τρώνε ένα μπολ με σαλάτα πριν από το δείπνο και ακόμα πεινάνε.

  • Κήπος – Η κηπουρική και η συγκομιδή έστω δύο λαχανικών  είναι πολύ καλοί τρόποι για να εγείρετε το ενδιαφέρον τους.

  • Φάτε και εσείς – Αφήστε τα παιδιά σας να σας δουν να τρώτε και να απολαμβάνετε ποικιλία λαχανικών.

  • Μην πιέζετε καταστάσεις – Σερβίρετε το φαγητό, ενθαρρύνετε να το δοκιμάσουν και μετά αφήστε την κατάσταση στην τύχη της.

  • Να είστε υπομονετικοί – Μερικά παιδιά χρειάζονται χρόνο (ίσως πολύ χρόνο) να υιοθετήσουν νέες τροφές.

Αφήστε μια απάντηση