• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Παιδική διατροφή και δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σχετικά κοινό και ενοχλητικό πρόβλημα μεταξύ των παιδιών στην Ελλάδα και είναι κάτι που εάν αντιμετωπιστεί νωρίς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων στην μετέπειτα ζωή τους.

Τα τρία σημαντικά σημεία που πρέπει να είναι υπό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι η διατροφή, η πρόσληψη υγρών και η άσκηση. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται κυρίως από μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά μερικές από τις πιο κοινές αιτίες στα παιδιά μπορεί να είναι η  υπερβολική κατανάλωση πολύ γάλακτος (περισσότερο από ¾  λίτρου ανά ημέρα), η κακή ενυδάτωση ή η καθυστέρηση επίσκεψης στην τουαλέτα. Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Καθώς η αυξημένη κίνηση ενθαρρύνει την κινητικότητα του εντέρου, η τακτική άσκηση είναι σημαντική. Ενθαρρύνετε την καθημερινή δραστηριότητα τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, π.χ. περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς ή να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο.

Όταν πρόκειται για την δυσκοιλιότητα των παιδιών, ωστόσο, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το διατροφικό θέμα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος για την χρήση της τουαλέτας, π.χ. το παιδί σας μπορεί να μην θέλει να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες στο σχολείο, και αυτό είναι το σημείο που μπορεί να προκύψει το πρόβλημα. Η συμβουλή της ειδικού είναι να συζητάτε ελεύθερα με το παιδί σας σχετικά με την τουαλέτα και να το εκπαιδεύσετε γύρω από την εντερική συνήθεια, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα την ίδια ώρα κάθε μέρα, π.χ. μετά το πρωινό δίνοντας αρκετό χρόνο στην διαδικασία και όχι πιέζοντας το παιδί σας και επιβεβαιώνοντας ότι νιώθει άνετα.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε εάν νομίζετε ότι το παιδί σας εμφανίζει δυσκοιλιότητα είναι:

  • Εάν δυσκολεύεται ή πονάει όταν είναι στην τουαλέτα.

  • Έχουν αραιή κινητικότητα του εντέρου, που περιλαμβάνει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα.

  • Τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά και ασυνήθιστα μεγάλα.

  • Τα κόπρανα βγαίνουν πολύ δύσκολα.

  • Μικρά, σκληρά, σβολώδη κόπρανα

  • Ένα αίσθημα ατελούς κένωσης

 

Για να αυξήσετε την πρόσληψη του παιδιού σας σε φυτικές ίνες συστηνέται η εισαγωγή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά πλούσια σε ίνες, κουάκερ, αποξηραμένα φρούτα, λιναρόσπορο, φρούτα, λαχανικά και ποπ κορν. Εάν το παιδί σας είναι άνω των 5 ετών, μπορείτε επίσης του δίνετε καρύδια, ως ένα υγιεινό σνακ μετά το σχολείο. Θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας ενυδατώνεται επαρκώς, π.χ. ενθαρρύνετε νερό ή γάλα με τα γεύματα, χυμό στο πρωινό και ημερήσια πρόσληψη γάλακτος αλλά όχι σε υπερβολική ποσότητα.

Αφήστε μια απάντηση