• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη δε θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητα κανενός, παρά μόνο ευκαιρία για εμπλουτισμό των γευμάτων και του διαιτολογίου ή και για εξερεύνηση νέων γεύσεων. Θεωρώντας την ως ευκαιρία γαστρονομικής έμπνευσης και δημιουργίας νέων γευστικών γευμάτων, ζητώντας την καθοδήγηση ενός ειδικού θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα πλάνο διατροφής που θα ζήλευαν πολλοί.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται λανθασμένα από μια ουσία, τη γλουτένη, και στη συνέχεια παράγει αντισώματα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το λεπτό έντερο. Καθώς τα τρόφιμα διέρχονται από το λεπτό έντερο, η βασική επιπλοκή είναι η φτωχή απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Εάν η κοιλιοκάκη παραμείνει αδιάγνωστη και το δυσανεκτικό άτομο συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μπορεί να καταστεί αδύνατη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ένα πλήθος συμπτωμάτων που κυμαίνονται από μικρές εντερικές ενοχλήσειςμέχρι καικρίσιμες για την υγεία ελλείψεις, όπως η σοβαρή αναιμία και η έλλειψη ασβεστίου. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση και ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή είναι απαραίτητη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συστήνεται ο αποκλεισμός της γλουτένης αυτοβούλως και χωρίς διάγνωση.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη για άτομα με κοιλιοκάκη

Είναι σημαντικό να γίνεται διατροφική εκπαίδευση από διαιτολόγο αναφορικά με τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και τα τρόφιμα που ενδέχεται να περιέχουν, καθώς λόγω προσμίξεων, κάποιο τρόφιμο που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έπρεπε να περιέχει γλουτένη, επειδή έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει έρθει σε επαφή με άλλο τροφιμο, μπορεί να έχει αποκτήσει κάποια ποσότητα γλουτένης. Η εκπαίδευση αυτή, είναι σημαντική γιατί κανείς στην προσπάθειά του να αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή του, μπορεί να αποκλείσει και ομάδες τροφίμων περιορίζοντας τη θρεπτική αξία της καθημερινής διατροφικής του πρόσληψης. Επίσης, είναι απαραίτητο να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα και οι πιθανές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την κοιλιοκάκη.

 

Αφήστε μια απάντηση