• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Μια οικογενειακή θρεπτική συνταγή για να ικανοποιηθούν μικροί και μεγάλοι

Μία light εκδοχή της συνταγής μακαρόνια με σουτζουκάκια και ένας έξυπνος τρόπος να καταναλώσουν οι μικροί μας φίλοι τις φακές αλλά και όλα τα όσπρια.

Μερίδες: 4

Οι φακές αποτελούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προσθήκη σε αυτά τα σουτζουκάκια με κιμά χοιρινού και γεύση σκόρδου για μία πιο υγιεινή, οικογενειακή επιλογή, πλούσια σε μπαχαρικά.

Θερμίδες: 473, Πρωτεΐνη: 27,3 γρ., Υδατάνθρακας: 60,6 γρ., Λιπαρά: 11,6 γρ., Κορεσμένα: 2,8 γρ., Φυτικές Ίνες: 8,8 γρ., Ζάχαρη: 7,6 γρ., Αλάτι: 0,4 γρ.

Συστατικά:

·         1 κ.γλ. ελαιόλαδο

·         280 γρ. μακαρόνια

Για τα σουτζουκάκια:

·         200 γρ. πράσινες φακές (καλά στραγγιγμένες)

·         250 γρ. κιμάς χοιρινού (8% λιπαρά)

·         ½ κ.γλ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο

·         ½ κ.γλ. μουστάρδα ντιζόν

·         1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

Για την σάλτσα:

·         1 κ.σ. ελαιόλαδο

·         2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

·         2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

·         500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στην μέση

·         2 κ.γλ. ντοματοπολτός

·         1 πρέζα τσίλι (προαιρετικό)

·         2 κ.σ. τριμμένη ρίγανη, συν λίγα κλωναράκια για διακόσμηση

Μέθοδος

1.    Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Απλώστε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο και με την βοήθεια ενός πινέλου απλώστε 1 κ.σ. λάδι. Λιώστε τις φακές σε ένα μπολ με την πίσω μεριά ενός πιρουνιού. Προσθέστε τον κιμά, το δενδρολίβανο, την μουστάρδα, το σκόρδο και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά με το πιρούνι ώστε οι φακές να μοιραστούν στο μίγμα. Χωρίστε το μίγμα σε 4 κομμάτια και στην συνέχεια το κάθε κομμάτι σε πέντε μικρά κεφτεδάκια, ώστε να έχετε 20 στο σύνολο. Βάλτε τα κεφτεδάκια στο ταψί και ρολλάρετέ τα ώστε να πάρουν λίγο λάδι. Ψήστε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε στην άκρη.

2.    Ενώ ετοιμάζονται τα κεφτεδάκια, ζεστάνετε 2 κ.γλ. λάδι για την σάλτσα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τσιγαρίστε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν καφέ χρώμα. Ρίξτε και το υπόλοιπο λάδι (1 κ.γλ.), τα ντοματίνια (έτσι ώστε η κομμένη πλευρά τους να είναι προς το τηγάνι, για να απελευθερωθούν οι χυμοί), ανεβάστε την θερμοκρασία και αφήστε 3-4 λεπτά ή μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τους χυμούς τους. Μην ανακατεύετε, γιατί θα χάσουν το σχήμα τους. Ρίξτε 125-150 ml νερό και τον τοματοπολτό και ανακατέψτε πολύ προσεκτικά. Χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για 2 λεπτά για να δημιουργήσετε μια ζουμερή και δεμένη σάλτσα. Περιχύστε το τσίλι, την ρίγανη, το πιπέρι και μια πρέζα αλάτι ανακατεύοντας μια φόρα γρήγορα και προσθέτοντας νερό εάν χρειάζεται δεδομένου ότι η σάλτσα πρέπει να καλύπτει τα κεφτεδάκια.

3.    Ρίξτε την σάλτσα σε ένα ταψί, προσθέτοντας τα κεφτεδάκια και με ένα κουτάλι βοηθήστε τη σάλτσα να τα καλύψει. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 10 λεπτά ενώ ετοιμάζετε τα μακαρόνια.

4.    Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό. Προσθέστε τα μακαρόνια, ανακατέψτε και ξαναβάλτε την κατσαρόλα στο μάτι. Μαγειρέψτε για 10-12 λεπτά, ή ακολουθήστε τις οδηγίες συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίξτε καλά, προσθέστε πιπέρι και σερβίρετε με τα σουτζουκάκια, την σάλτσα και λίγη ρίγανη. 

Αφήστε μια απάντηση