• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Καλοκαιρινοί μύθοι & αλήθειες για διατροφή και υγεία

Οι πιο επίμονοι μύθοι διατροφής είναι εκείνοι που περιέχουν μια δόση αλήθειας. Εδώ είναι 5 κοινοί καλοκαιρινοί μύθοι για την υγεία που πιθανά θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον.

Μύθος Νο.1 Φοράτε πάντα αντηλιακό.

Χάρη στην εμμονή μας με το αντηλιακό (καθώς και στην περιορισμένη λίστα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D και τις ώρες που ξοδεύουμε σε εσωτερικούς χώρους) 3 στους 5 Έλληνες δεν καταναλώνει αρκετή βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη, αφού ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αντί για πλεόνασμα, έχουμε μάλλον έλλειμμα της βιταμίνης αυτής! Μάλλον έχει φτάσει η στιγμή να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο και να τον κάνουμε φίλο μας, για αυτό συστήνεται η έκθεση χεριών και ποδιών (και πλάτης όταν είναι εφικτό) 10-15 λεπτά στον ήλιο χωρίς αντηλιακό τρεις φορές την εβδομάδα (σε ασφαλείς ώρες) και ταυτόχρονα η κατανάλωση τροφίμων πλούσιως σε βιταμίνη D (δηλαδή σολομό, μανιτάρια και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και χυμό πορτοκάλι) και πιθανά και συμπλήρωμα.

Μύθος Νο.2 Η κατανάλωση παγωτού σας γεμίζει με θερμίδες.

Εάν είστε ο τύπος του ανθρώπου που λατρεύει να ολοκληρώνει το δείπνο του με κάτι γλυκό (για παράδειγμα παγωτό) αλλά το αποκλείετε τις περιόδους που προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πιθανά σφάλετε. Σύμφωνα με μελέτη της National Academy of Sciences, ο αποκλεισμός γλυκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι η απαγόρευση πρόσβασης σε γλυκά τρόφιμα σας κάνει πιο φοβισμένους και ανήσυχους. Τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορούν να μειώσουν το κίνητρο για κατανάλωση πιο θρεπτικών τροφίμων, καθιστώντας πιο πιθανό να μασουλήσετε πρόχειρο/junk φαγητό. Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι στερείτε τον εαυτό σας από ό,τι αγαπάει, αλλά ότι τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, τακτική που μπορεί να αποδειχθεί γευστική και μπορεί σίγουρα να περιλαμβάνει γλυκό. Το κλειδί είναι να δημιουργείτε χώρο για τις θερμίδες με τον σχεδιασμό των σνακ και γευμάτων ώστε να χωρά η αγαπημένη σας καλοκαιρινή απόλαυση.

Συμβουλή: Ζητήστε χωνάκι. Η κατανάλωση του παγωτού με χωνάκι είναι πιο ικανοποιητικό από το να τρώτε με κουτάλι,καθώς η γεύση του παγωτού απελευθερώνεται όταν το λίπος, που έχει και την γεύση, έρχεται σε τουλάχιστον θερμοκρασία σώματος.

Μύθος Νο.3 Η κατανάλωση σκόρδου θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των κουνουπιών.

Το σκόρδο μπορεί να διώξει τα βαμπίρ μακριά σας, αλλά δυστυχώς όχι τα κουνούπια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ εξέτασαν την θεωρία χωρίς επιτυχία, αν και ισχυρίστηκε ότι ίσως οι συμμετέχοντες δεν είχαν καταναλώσει αρκετό σκόρδο για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Συμβουλή: Αφήστε τα πειράματα για τους ειδικούς. Και προς το παρόν, επιμείνετε στα ειδικά σπρέυ, κεριά citronella και μακρυμάνικα ρούχα για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων εχθρών της εποχής.

Μύθος Νο.4 Το ακατέργαστο μέλι θα βοηθήσει τις αλλεργίες σας.

Η κατανάλωση μελιού για την πρόληψη αλλεργιών κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βοηθήσει. Οι μέλισσες συλλέγουν την γύρη από τα ίδια τα φυτά που προκαλούν φαγούρα στα μάτια σας, έτσι η ημερήσια κατανάλωση μικρής ποσότητας τοπικού μελιού και κατ’ επέκταση γύρης μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συμβουλή: Ακόμη και αν δεν είναι πιθανό το μέλι να βοηθήσει τις αλλεργίες σας, «δεν σας συμβουλεύω να μην το καταναλώσετε». Το μέλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ενώ τα σάκχαρα που περιέχει δίνουν ενέργεια και τονώνουν τον οργανισμό.

Μύθος Νο.5 Χρειάζεστε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Ο σωματότυπός σας και η φυσική σας δραστηριότητα επηρεάζουν τις απαιτήσεις σας για ενυδάτωση. Δηλαδή, όσο πιο εύρωστοι και δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερα υγρά θα χρειάζεστε.

Συμβουλή: Αξιολογήστε τον εαυτό σας. Το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει σε καθημερινή βάση είναι να παρακολουθεί το χρώμα των ούρων. Εάν είναι πιο σκούρα, όπως ο χυμός μήλου, πιθανά είστε αφυδατωμένοι.

Αφήστε μια απάντηση