• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Η επίδραση του καφέ στην υγεία μας, Ειρήνη Μπαμπαρούτση

https://www.youtube.com/watch?v=SQpfHxa2JpE

Στην εκπομπή «Υγεία Πάνω Απ’ Όλα» μιλήσαμε για το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως, τον πολυαγαπημένο μας καφέ. Μαζί με την οικοδέσποινα της εκπομπής, Φωτεινή Γεωργίου συζητήσαμε για τα είδη του καφέ και τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς και για τον βέλτιστο τρόπο παρασκευής του, για μεγαλύτερο γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι γύρω από την κατανάλωση καφέ γι’ αυτό και η σωστή προσέγγιση και ενημέρωση ήταν καταλυτική για την κατάρριψη αυτών.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον καφέ…

Ο καφές αποτελεί ένα ευχάριστο γευστικά ρόφημα για εκατομμύρια ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται σε φύλλα, σε σπόρους ή καρπούς, σε περισσότερα από 60 φυτά. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και έχει έντονες επιδράσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία, αλλά και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τις πολυφαινόλες. Η δράση της επηρεάζει συγκεκριμένες μεταβολικές διεργασίες αφού διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος και την έκκριση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ;

Οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ κράτησαν το ενδιαφέρον της εκπομπής μιας και στα περισσότερα άτομα η κατανάλωση καφέ αυξάνει την διαύγεια, την αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική αλλά και τη φυσική απόδοση. Έγινε έντονη αναφορά στην θετική επίδραση του καφέ στην καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και στην πρόληψη από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης. Ειδικά ο ελληνικός καφές αναφέρθηκε με βάση πρόσφατη Ελληνική μελέτη ότι βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Βέβαια αναφέραμε ότι ο καφές είναι διουρητικός γι αυτό και συστάθηκε να αυξάνεται η κατανάλωση υγρών με την ανάλογη χρήση.

Πότε ο καφέ είναι υγιεινός;

Αναφέρθηκε στην εκπομπή ότι ο υγιεινός καφές δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100 θερμίδες, άρα να μην περιέχει πολύ ζάχαρη μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού και να μην υφίσταται προσθήκη γάλακτος ή σιροπιού, ώστε να μην αλλοιώνεται και η γεύση.

Ποιος είναι ο καλύτερος καφές;

Με τη βοήθεια του Στέλιου Ρουμελιώτη, καλεσμένου Barista καταλήξαμε ότι ο εσπρέσσο είναι ο καλύτερος καφές από πλευράς ποσότητας καφεΐνης ( 50-100 mg καφεΐνης) και ότι ακόμα και σε αυτό το είδος πιθανά η γεύση αλλά και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να διαφέρει από το χρόνο καβουρδίσματος των κόκκων καφέ αλλά και των διαφόρων χαρμανιών που τον αποτελούν. Βέβαια με βάση τους καταναλωτές το περίφημο καπουτσίνο είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα από άποψη κατανάλωσης. Ενώ ο ελληνικός καφές δρα ευεργετικά στις αρτηρίες.

Μόνο ο καφές περιέχει καφεΐνη; Όχι. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται και σε άλλα φυτικά προϊόντα όπως το τσάι. Επιπλέον επικρατεί η τάση της προσθήκης καφεΐνης σε αναψυκτικά τύπου cola αλλά και κάποια ενεργειακά ποτά. Ταυτόχρονα, καφεΐνη περιέχουν ακόμα και τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα.

Πόσους καφέδες μπορούμε να πιούμε;

Εδώ λοιπόν σε αυτό το σημείο ανέφερα ότι τα 400 mg καφεΐνης αφορά την συνιστώμενη πρόσληψη σε υγιείς ενήλικες, ενώ για τους εφήβους η πρόσληψη θα πρέπει να φτάνει τα 5.3 mg/κιλό σωματικού βάρους.

Πώς αντιδρά ο οργανισμός απέναντι στη καφεΐνη;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποτέλεσε σημαντικό σημείο της εκπομπής καθώς ανέφερα ότι οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ στην ευαισθησία τους απέναντι στην καφεΐνη με βάση την ικανότητα που έχουν να τον μεταβολίζουν.

Πώς να απολαύστε καλύτερα τον καφέ;

Με την συμβουλή του Στέλιου Ρουμελιώτη αναφέρθηκε ότι “Ξυπνάμε τους γευστικούς κάλυκες πίνοντας πριν από τον καφέ ένα σφηνάκι σόδας” ενώ από τη δική μου πλευρά δόθηκε η πολύ σημαντική συμβουλή ότι ο καφές καλό θα ήταν να μην είναι κοντά με το γεύμα γιατί λόγω αλληλεπίδρασης της καφεΐνης με το ασβέστιο των τροφών θα μειωθεί η απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό, γεγονός που πιθανά θα επηρεάσει μακροχρόνια την υγεία των οστών.

Μετά από αυτή την εκπομπή σίγουρα καταφέραμε να απολαμβάνουμε όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καφέ μας!!

Αφήστε μια απάντηση