• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Τρόφιμα που σας βοηθούν να διακόψετε το κάπνισμα

Οι αδιάκοπες προσπάθειές σας να κόψετε το κάπνισμα δεν λειτουργούν; Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε μερικά τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτή την επιβλαβή συνήθεια; Ξέρουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά υπάρχουν μερικά φρούτα και λαχανικά που μπορούν να βοηθήσουν την διαδικασία. Το κόλπο είναι να κάνετε τις σωστές επιλογές φαγητού όταν τελικά πάρετε την απόφαση να διακόψετε το κάπνισμα.

Κάθε χρόνο 1 στους 5 θανάτους στις Η.Π.Α. προκαλείται από το κάπνισμα. Επίσης, υπάρχουν σχεδόν 8.600.000 άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες σοβαρές ασθένειες που προέρχονται από το κάπνισμα. Έχει εκτιμηθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ότι ένας ενήλικας άνδρας που καπνίζει μπορεί να χάσει κατά μέσο όρο 13.2 χρόνια από την ζωή και μία ενήλικη γυναίκα 14.5 χρόνια.

Υπάρχουν περίπου 4.800 χημικές ουσίες που περιέχονται σε ένα τσιγάρο εκ των οποίων οι 69 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Ενώ το παθητικό κάπνισμα αποτελείται από 7.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 70 θεωρούνται καρκινογόνες. Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις, εμφύσημα και πιθανά προβλήματα γονιμότητας.

Μελέτη που διεξήχθη από τον Πανεπιστήμιο Duke κατέληξε στο εξής: επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτή την συνήθεια. Η λύση βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα μη ανθρακούχα αναψυκτικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η επιλογή αυτών των τροφίμων μπορεί να τροποποιήσει την παραγωγή σάλιου και επίσης κάνει προσωρινές αλλαγές στους γευστικούς κάλυκες, κάνοντας τα τσιγάρα λιγότερα εύγευστα.

Το Πανεπιστήμιο του Buffalo επίσης πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες, σχετικά με το εάν τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος. Οι μελέτες τους αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωσαν φρούτα και λαχανικά ήταν 3 φορές πιο πιθανό να διακόψουν το κάπνισμα από εκείνους που δεν έτρωγαν φρούτα και λαχανικά. Ο Jeffrey Haibach, M.P.H, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε «Η επιθυμία για τσιγάρο και φαγητό συνδέονται στενά και συχνά μπερδεύεται η μία με την άλλη», και προσθέτει ότι «Ακολουθώντας μια διατροφή υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, νιώθεις πλήρης και αποφεύγεις  την σύγχυση των επιθυμιών».

Ο Joseph McClernon, Ph.D., διευθυντής του εργαστηρίου Tobacco Neuroscience Research του Πανεπιστημίου Duke, αναφέρει επίσης ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να επιδεινώσουν την γεύση των τσιγάρων.

Έτσι ακολουθεί η λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα:

Γάλα

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το γάλα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το γάλα αφήνει μια παράξενη γεύση στο στόμα των καπνιστών που τους κάνει να απωθούν το κάπνισμα. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνη είναι επωφελής, γιατί παρέχει επιπλέον ενέργεια όταν νιώθετε υποτονικοί εξαιτίας της επιθυμίας για νικοτίνη. Έτσι, κάθε φορά που αισθάνεστε την παρόρμηση για τσιγάρο απλά πιείτε λίγο γάλα. Το γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί είναι εξίσου καλό και μπορεί να καταναλωθεί αντί για γάλα στην προσπάθειά σας να διακόψετε το κάπνισμα.

Καρότα

Ο James A. Duke, PhD. Botanist at the USDA’s Agricultural Research Service, στο Maryland, είπε, «Εάν τα τσιγάρα είναι μπαστουνάκια καρκίνου, τα καρότα είναι αντικαρκινικά μπαστουνάκια.» Η δική του ρουτίνα ήταν 3 πακέτα τσιγάρα ανά ημέρα. Ισχυρίζεται ότι τα καρότα διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Τα καροτένια που περιέχονται στα καρότα βοηθούν να κόψετε το κάπνισμα, αλλά και σας σώζουν από καρκίνο. Αγοράστε στον εαυτό σας λίγα καρότα και κάθε φορά που θα θέλετε τσιγάρο μασήστε ένα από τα φρέσκα ωμά καρότα.

Ηλιόσποροι

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ηλιόσποροι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα εγκεφαλικά με τον καπνό, δηλαδή αυξάνουν την παραγωγή αδρεναλίνης. Οι ηλιόσποροι όχι μόνο έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό σας, αλλά επίσης περιέχουν σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην θρέψη του νευρικού συστήματος. Είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά η υπερκατανάλωσή τους δεν προτείνεται καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επιλέξτε εκείνα που δεν είναι καθαρισμένα, έτσι ώστε η διαδικασία της κατανάλωσης να χρειάζεται χρόνο.

Μπανάνες

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος. Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρώην καπνιστές είναι ότι έχουν έλλειψη ενέργειας και άγχος. Οι μπανάνες, γεμάτες με απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, μπορούν να ενισχύσουν την ενέργειά σας και να σας ηρεμήσουν σε συνθήκες στρες που προκαλείται από την έλλειψη της νικοτίνης. Κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να καπνίσετε, σκοτώστε την τρώγοντας μια μπανάνα.

Ματζουράνα

Η ματζουράνα είναι ένα αρωματικό βότανο που βρίσκεται συνήθως στις χώρες της Μεσογείου. Το τσάι μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για εκείνους που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Ξηραίνει τον λαιμό, καθιστώντας το κάπνισμα λιγότερο ευχάριστη εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεστε να κάνετε είναι να βράσετε 1 κ.γλ. ματζουράνα σε ένα φλυτζάνι νερό για 15 λεπτά. Κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία μπορείτε να το καταναλώσετε. Το βρίσκετε σε καταστήματα με βότανα ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο δεν βοηθά ακριβώς να διακόψετε το τσιγάρο, αλλά βοηθά στον περιορισμό της ποσότητας των τσιγάρων που καπνίζετε. Κάθε πρωί που κάνετε το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, μασήστε λίγο γαρίφαλο για να διατηρήσετε την γεύση της νικοτίνης στο στόμα σας για περισσότερη ώρα και να μειώσετε την επιθυμία για άλλο τσιγάρο.

Όλα τα προαναφερθέντα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν την επιθυμία σας για τσιγάρο, ενώ με βάση τη παράπανω έρευνα όταν σκοπεύετε να σταματήσετε το κάπνισμα, αποφύγετε το κρέας, τα αλκοολούχα ποτά και τον καφέ, επειδή αυτά τα τρόφιμα βελτιώνουν τη γεύση κατά το κάπνισμα.

Αφήστε μια απάντηση