• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Συνεχίστε το ταξίδι των αλλαγών…

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το πρωινό πολλών ανθρώπων αποτελείται από ένα μόνο πράγμα: καφέ. Ο καφές από μόνος του ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές είναι κακός. Προσωπικά, αγαπώ τον καφέ. Σημαίνει απλώς ότι όταν συνδυάζετε την έλλειψη τροφής (απάντηση επιβίωσης – αυξημένη κορτιζόλη) με το άγχος (αντίδραση στο στρες – αυξημένη κορτιζόλη) και την καφεΐνη (μιμείται την αντίδραση στο στρες – αυξημένη κορτιζόλη), έχετε τρεις παράγοντες που στέλνουν την παραγωγή κορτιζόλης στα ύψη, καταστέλλοντας τον μεταβολισμό του πεπτικού συστήματος και αυξάνοντας το βάρος.

Ξανά και ξανά, βλέπουμε την σημασία των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα για την υγεία και το βάρος.

Τώρα, ας σκεφτούμε το μεσημεριανό. Είχατε μικρό ή καθόλου πρωινό και ίσως ένα δεύτερο φλυτζάνι καφέ στο δεκατιανό. Έχετε λίγη ενέργεια και δεν νιώθετε την ανάγκη ή την επιθυμία για ένα μεγάλο γεύμα. Ίσως νομίζετε ότι κάνετε καλά κρατώντας χαμηλά την πρόσληψη θερμίδων. Ίσως, δεν έχετε ούτως ή άλλως πολύ χρόνο για γεύμα, οπότε γιατί να μην φάτε μισό σάντουιτς ή σαλάτα με σάλτσα χωρίς λάδι ή γεύμα κατά τις 2 ή 3;

Εάν αυτή είναι η στρατηγική σας, αυτό που μοιάζει λογικό, στην πραγματικότητα λειτουργεί εναντίον σας. Κατ’αρχάς, το σώμα έχει σχεδιαστεί για να πέπτει ιδανικά και να καίει θερμίδες όταν ο ήλιος είναι ακριβώς στην μέση του ουρανού. Αυτό είναι ένα ελάχιστα γνωστό, αλλά συναρπαστικό επιστημονικό γεγονός. Με το να μην τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας εκείνη την στιγμή ή απλά με το να μην τρώτε αρκετά, θα χάσετε το μέγιστο της λειτουργίας του μεταβολισμού.Το να χάσετε τέτοια ευκαιρία είναι το ίδιο με το να είστε καλοντυμένοι και να μην έχετε πουθενά να πάτε. Οι πιθανότητες είναι να είστε πολύ πεινασμένοι τις επόμενες μεσημεριανές ώρες, να έχετε πονοκέφαλο ή ευερεθιστότητα και να καταναλώσετε ένα ανθυγιεινό σνακ.

Και τρώγοντας ένα μικρό πρωινό και ελάχιστο ή αργοπορημένο μεσημεριανό, σας διαβεβαιώνω ότι θα νιώθετε πολύ πεινασμένοι αργά το βράδυ. Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αυτή την ανορθόδοξη αλληλουχία γεγονότων φτάνουν να χρειάζονται ένα χορταστικό σνακ πριν από το δείπνο επειδή είναι τόσο πεινασμένοι που δεν αντέχουν να περιμένουν μέχρι το μεγάλο γεύμα ή απλά λιμοκτονούν μέχρι τις βραδινές ώρες όπου και έχουν ένα τεράστιο βραδυνό γεύμα. Δυστυχώς, η ενεργειακή μας απόδοση, δηλαδή η ικανότητά μας να καίμε θερμίδες, είναι χαμηλότερη το βράδυ. Έτσι, αριβώς το ίδιο μεγάλο γεύμα που καταναλώνεται στις 8μμ αποθηκεύεται στο σώμα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εάν καταναλωνόταν το μεσημέρι. Βάσει λογικής, αυτό θα σας κάνει παχύτερους.

Ένα από τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης μεγάλου όγκου τροφής προ ύπνου είναι ότι χάνουμε ένα από τα πιο σπουδαία δώρα του μεταβολισμού κατά τον ύπνο.

Αφήστε μια απάντηση