• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Σαρακοστιανή συνταγή

Η ταραμοσαλάτα, είναι ο πιο κλασικός σαρακοστιανός μεζές, που τρώγεται συνήθως την Καθαρά Δευτέρα.

Είναι πολύ νόστιμη, αλμυρή στη γεύση και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά, που προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου (αυγοτάραχο).

Ταραμά βρίσκουμε δύο ειδών, τον άσπρο και τον κόκκινο.

Ο άσπρος είναι ανώτερης ποιότητας, γιατί ο κόκκινος παίρνει το χρώμα αυτό, έπειτα από προσθήκη χρωστικών ουσιών, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικός για τον κόσμο.

Τα αυγά αφαιρούνται από τα ψάρια, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση, συνήθως μέσα σε ξύλινα βαρέλια, για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται και επεξεργάζονται, δημιουργώντας τον ταραμά.

Το αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και επιπλέον περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη Α έχει θετικές επιδράσεις στην όραση και το δέρμα και μαζί με τον ψευδάργυρο ο οποίος επίσης περιέχεται σε ικανοποιητικές ποσότητες, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ακόμα, ο ταραμάς αποτελεί εξαιρετική πηγή Βιταμίνης D, φωσφόρου και μαγνησίου που επιδρούν ευεργετικά στη λειτουργία των οστών. Επιπλέον, η προσθήκη λεμονιού, το οποίο περιέχρι βιταμίνη C, και ελαιολάδου το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προσδίδουν επιπλεον οφέλη όπως τόνωση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο ταραμάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε θερμίδες (50-70 θερμίδες ανά κουταλιά) αλλά και σε νάτριο, καθιστώντας τον μια τροφή που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά από άτομα με υπέρταση και νεφρικά προβλήματα. 

 

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Προετοιμασία: Πανεύκολη συνταγή με 4 μόνο υλικά που είναι έτοιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά. Θέλει όμως 2 ώρες στο ψυγείο (σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη ή μέσα σε κλειστό μπολ) πριν την χαρείτε.

Υλικά (για μεζέ 6-8 ατόμων)

150 γραμ. λευκό ταραμά

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

450 – 500 ml ελαιόλαδο

2-2½ λεμόνια, τον χυμό

 

Παρασκευή: Σε μίξερ πολτοποιείτε το κρεμμύδι μαζί με το λεμόνι και τον ταραμά. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σαν να κάνατε μαγιονέζα. Την αφήνετε στο ψυγείο  να πέσει η αψιά γεύση του κρεμμυδιού και να δέσουν τα υλικά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Έχετε έτοιμη την πιο αφράτη ταραμοσαλάτα που δοκιμάσατε ποτέ!

 

 

Αφήστε μια απάντηση