• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Πώς να αποφύγετε την καούρα με τις σωστές τροφές

Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι σας ή από χαμηλά στο θώρακα προς το λαιμό σας. Είναι καυστικός πόνος ο οποίος ξεκινά ψηλά στο στομάχι, ανεβαίνει πίσω από το στήθος και ενίοτε φτάνει μέχρι το λαιμό και συνοδεύεται συνήθως από ξινίλα και αναγωγή.

Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, γι αυτό και πιθανά να νιώθετε μια πικρή ή ξινή γεύση.

Βάλτε τον οργανισμό σας σε μια ζωή χωρίς καούρα χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα τρόφιμα.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι το καλύτερο πρωινό και το καλύτερο σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι χορταστικό και δεν προκαλεί παλινδρόμηση. Ακόμα και νιφάδες βρώμης με σταφίδες είναι «επιτρεπτές » επειδή η βρώμη απορροφά την οξύτητα της σταφίδας.

Τζίντζερ

Σε μετρημένες ποσότητες, το τζίντζερ είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την καούρα. Για χρόνια, χρησιμοποιείται σαν αντιφλεγμονώδες ή θεραπευτικό για γαστρεντερικές παθήσεις. Η ρίζα του τζίντζερ μπορεί να ξεφλουδιστεί εύκολα, να κοπεί σε φέτες ή κύβους ή με την βοήθεια ενός τρίφτη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική σας ή προσθέτοντάς το σε ροφήματα.

Αλόη

Η αλόη είναι γνωστή σαν φυσικό θεραπευτικό και το ίδιο δείχνει και στις περιπτώσεις οξέων του στομάχου. Είναι διαθέσιμο σαν φυτό, αλλά και σαν υγρό του πωλείται ξεχωριστά σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και όχι μόνο.

Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι το τέλειο σνακ για την καούρα. Ωστόσο, το 1% όσων υποφέρουν έχουν βρει ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται με την μπανάνα. Γι’αυτό να θυμάστε ότι αυτό που λειτουργεί για τους περισσότερους, μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι καλή επιλογή για περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο, όπως και με τις μπανάνες, ένα μικρό ποσοστό (1-2%) πασχόντων πρέπει να το αποφεύγουν. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και άλλα φρούτα της ίδιας κατηγορίας όπως το καρπούζι.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για την καούρα και στην πραγματικότητα φαίνεται να βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου.  Αυτό το τραγανό λαχανικό έχει μια μοναδική γεύση και ήπια αίσθηση γλυκόριζας. Λεπτοκομμένος (το λευκό κάτω μέρος) αποτελεί τέλειο συστατικό σαλάτας με ρόκα και σπανάκι. Δένει, επίσης, πολύ καλά σε πιάτα με κοτόπουλο και γιατί όχι με σνακ εάν σας αρέσει η γεύση.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα

Τα πουλερικά αποτελούν την βάση ειδικών διατροφών για παλινδρόμηση ή καούρες Μπορεί να είναι βραστά, ψητά, στην σχάρα, σοταρισμένα (σίγουρα όχι τηγανητά) και χωρίς την πέτσα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Ψάρια και θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι ένα άλλο βασικό συστατικό ειδικής διατροφής για ΓΟΠ. Θα πρέπει και αυτά να είναι ψητά, στην σχάρα ή σοταρισμένα, αλλά ποτέ τηγανισμένα. Οι γαρίδες, ο αστακός και άλλα οστρακοειδή είναι καλές επιλογές. Γενικά συνιστώνται φρέσκα ψάρια και ιδανικά όχι ιχθυοτροφείου.

Ρίζες και πράσινα λαχανικά

Κουνουπίδι, μπρόκολο, σπαράγγια, πράσινα φασόλια και άλλα πράσινα λαχανικά αποτελούν σπουδαίες τροφές για όσους υποφέρουν από ΓΟΠ. Λίγο πολύ όλα τα πράσινα λαχανικά συνιστώνται σε τέτοιους είδους διατροφές.

Σέλινο

Το σέλινο δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν υποφέρετε από ΓΟΠ. Ταυτόχρονα ρυθμίζει αρκετά την όρεξη.

Μαϊντανός

Για χιλιάδες χρόνια, ο μαϊντανός έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα φαρμακευτικό βότανο για το στομάχι και την πέψη. Ματσάκια μαϊντανού είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο και αποτελούν ένα τέλειο καρύκευμα, αλλά και υλικό γαρνιρίσματος.

Σιμιγδάλι, πλιγούρι και ρύζι

Το σιμιγδάλι, το πλιγούρι και το ρύζι (κυρίως καφέ ρύζι) είναι ιδανικές επιλογές για την καούρα. Είναι σύνθετοι υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σωστά στον οργανισμό.

Τέλος, αποφύγετε την κατανάλωση νερού και υγρών συγχρόνως με τα γεύματα. Η πρόσληψη των υγρών θα πρέπει να γίνεται 30-60 λεπτά πριν ή μετά από κάθε γεύμα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά φάρμακα και σκευάσματα για την αντιμετώπιση της καούρα. Όμως, η αλλαγή του τρόπου ζωής σας είναι εξίσου σημαντική.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση