• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Παραμείνετε καλλίγραμμοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών

Συνήθως, το ενδιαφέρον για την εικόνα του σώματός μας γίνεται όλο και πιο έντονο όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Αλλά ας μη ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η ανησυχία για τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της σιλουέτας μας κορυφώνεται. Παράλληλα, όμως, τους ζεστούς μήνες κορυφώνονται και οι ανάγκες σε ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έτσι, η ποιότητα της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός καλαίσθητου και υγιούς σώματος.

 

TIP #1 Δοκιμάστε να λαμβάνετε μικρά και συχνά γεύματα

Το «κλειδί» για μια ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Τα συχνά και μικρά γεύματα δε θα σας βοηθήσουν μόνο στον έλεγχο της πείνας και του κορεσμού, αλλά θα σας κρατήσουν και μακριά από τρόφιμα που καταναλώνετε άνετα σε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να καταλήξετε να νιώθετε αφόρητο αίσθημα «φουσκώματος» και ταυτόχρονα να έχετε παραπάνω βάρος. Επίσης, η αυξημένη συχνότητα των γευμάτων βοηθάει και στην καλύτερη καύση του λίπους.

 

TIP #2 Μην παραλείπετε το πρωινό

Η γνωστή συμβουλή "να τρώτε πρωινό" είναι «παντός καιρού», αφού ταιριάζει τόσο στο καλοκαίρι, όσο και στο χειμώνα. Καθιερώνοντας το πρωινό γεύμα, θα έχετε την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινάτε δυναμικά την κάθε ημέρα και θα ρυθμίσετε καλύτερα την όρεξή σας μέχρι το επόμενο πρωινό.

 

TIP #3 Καλοκαίρι…θάλασσα… τι καλύτερο από μερικά ψάρια και θαλασσινά

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της θάλασσας. Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά; Τα ψάρια είναι μια εξαίρετη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και ορισμένων μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο. Είναι πλούσια σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την υγεία. Κατά προτίμηση, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο και τα λιπαρά ψάρια θα σας δώσουν τις επιθυμητές ποσότητες από αυτά τα «Ω-φέλημα» λιπαρά οξέα.

 

TIP #4 Αναζωογονηθείτε με ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Τους θερινούς μήνες μπορείτε να επιλέγετε μέσα από μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Καλύτερα να επιλέγετε τα προϊόντα εποχής και να αποφεύγετε τα υπόλοιπα. Θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων, κατά προτίμηση ενδιάμεσα στα γεύματα, ή ως επιδόρπιο. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Επομένως, μπορείτε να καταναλώνετε αρκετές ποσότητες (όχι υπερβολικές όμως) αντί να καταναλώνετε κάποιο άλλο ενδιάμεσο σνακ με πολλές θερμίδες. Επίσης, συγκεκριμένα  φρούτα και λαχανικά έχουν την ιδιότητα να προκαλούν κορεσμό με αποτέλεσμα να χορταίνετε γρήγορα χωρίς να έχετε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες φαγητού. Και μη ξεχνάτε να συνοδεύετε πάντα το φαγητό σας με σαλάτα.

Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, οι ηλεκτρολύτες και οι φυτικές ίνες. Προσφέρουν, όμως, και αρκετό νερό, που είναι απαραίτητο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τις ώρες χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο.

 

TIP #5 Φυσικά και μπορείτε να τρώτε παγωτά αρκεί να έχετε μέτρο

Το αγαπημένο για μικρούς και μεγάλους παγωτό μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Θα μπορούσε να σας δροσίζει εώς και καθημερινά. Προτιμήστε είτε γρανίτα που προσδίδει λιγότερες θερμίδες είτε 1 μικρή μπάλα παγωτού.

 

TIP #6 Μη ξεχνάτε να καταπολεμάτε τη ζέστη με επιπλέον νερό και υγρά

Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Σκεφτείτε πως χρειάζονται περίπου 8-10 ποτήρια νερού για να καλύψουν τις ανάγκες ενός υγιούς ατόμου με μέτρια φυσική δραστηριότητα. Καλό είναι να έχετε πάντα διαθέσιμο νερό κοντά σας για να πίνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αφυδατωθείτε. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έντονη ζαλάδα και λιποθυμικές τάσεις. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να προτιμήσετε τον φυσικό χυμό ή το κρύο τσάι για να πάρετε τα επιπλέον υγρά που χρειάζεστε.

 

TIP #7 Μειώστε τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά

Προτιμήστε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη. Με τη μείωση των απλών σακχάρων θα δείτε καλύτερο αποτέλεσμα στο σώμα σας. Περιορίστε επίσης την ποσότητα των αναψυκτικών που καταναλώνετε. Σκεφτείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

 

TIP #8 Το αλκοόλ φαίνεται πιο δελεαστικό το καλοκαίρι. Μην παρασύρεστε σε υπερβολές

Το καλοκαίρι, η διάρκεια της μέρας μεγαλώνει, το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι δροσερές βραδινές έξοδοι αυξάνονται. Και εδώ είναι που κάνουν την εμφάνισή τους τα δημοφιλή κοκτέιλ. Όμως, καλό θα ήταν να πίνετε αλκοόλ ελεγχόμενα, προσέχοντας την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Έχει πολλές θερμίδες και αφυδατώνει τον οργανισμό, οπότε ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να το προσέχετε ακόμη περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι το κρασί και η μπύρα. Καλύτερα να αποφεύγετε να πίνετε συχνά κοκτέιλ, μιας και τα περισσότερα δίνουν εύκολα περισσότερες από 400 θερμίδες.

 

TIP #9 Συνεχίστε να ασκείστε επαρκώς και τους καλοκαιρινούς μήνες

Το καλοκαίρι παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για άσκηση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα στην άμμο, το κολύμπι, οι ρακέτες, το beachvolley κλπ. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να συμμετάσχετε σε τέτοιες δραστηριότητες με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Τα σπορ βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και αυξάνουν τις «καύσεις», με αποτέλεσμα να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Σημειώστε εδώ πως αυξάνουν και τις ανάγκες σε νερό, επομένως όταν αθλείστε χρειάζεται να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό. Θα ήταν πολύ αποτελεσματικό εάν ασκείστε συστηματικά και σε καθημερινή βάση. Και να θυμάστε να έχετε πάντοτε μαζί σας νερό.

 

Αφήστε μια απάντηση