• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Μείνετε μακρυά από τις δίαιτες φαντασίας!

Σε μια κοινωνία, όπου όλη η έμφαση δίνεται στο σωματικό βάρος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα της διατροφικής παραπληροφόρησης και των ψευδών προϊόντων, που υπόσχονται απώλεια βάρους. Οι συγκρουόμενες απόψεις, μαρτυρίες και διαφημίσεις από τους αυτό-αποκαλούμενους "εμπειρογνώμονες" μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη και τους πιο ενημερωμένους καταναλωτές. Η κατώτατη γραμμή είναι απλή: Εάν μια δίαιτα ή ένα προϊόν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα να είναι, όντως, έτσι.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα ή χάπια που καίνε λίπος με μαγικό τρόπο, ούτε κάποιο σούπερ φαγητό που θα αλλάξει τον γενετικό σας κώδικα. Κανένα προϊόν δεν θα καταστρέψει με θαυματουργό τρόπο το λίπος, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, ή όσο κοιμάστε. Ενώ μερικά συστατικά σε συμπληρώματα, υποκατάστατα γεύματος και φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους περισσότερους από εσάς.

Αποφύγετε τυχόν πλάνα διατροφής, χάπια και προϊόντα που υπόσχονται ψευδώς τα παρακάτω:

1ος ψευδής ισχυρισμός: Αστραπιαία απώλεια βάρους

Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους τις περισσότερες φορές συνεπάγεται διάρκεια και διατήρηση αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με τις απότομες  αλλαγές βάρους. Ένα υγιεινό πλάνο διατροφής έχει ως στόχο απώλεια 1 έως 2 κιλά ανά εβδομάδα. Εάν χάσετε βάρος γρήγορα, θα χάσετε μυς, οστά και νερό. Επίσης, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξαναπάρετε γρήγορα τα κιλά που χάσατε.

2ος ψευδής ισχυρισμός: Ποσότητες και Περιορισμοί

Αποφύγετε δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες οποιουδήποτε τροφίμου, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο ή ψάρι ή γκρέιπ φρουτ και σούπα λάχανου. Είναι βαρετό να τρώμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, καθώς και δύσκολο να δείξουμε συνέπεια σε μονότονες δίαιτες. Από την άλλη πλευρά, αποφύγετε, επίσης, οποιαδήποτε δίαιτα που απαγορεύει ή περιορίζει αυστηρά ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τους υδατάνθρακες. Ακόμα κι αν παίρνετε μια πολυβιταμίνη, δε θα μπορέσετε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά.

3ος ψευδής ισχυρισμός: Ειδικοί συνδυασμοί τροφίμων

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο συνδυασμός ορισμένων τροφίμων ή ότι η κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας θα συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι, πως δεν θα αποθηκεύσετε αμέσως λίπος, ούτε θα παράγετε τοξίνες στο έντερο, μόνο και μόνο επειδή καταναλώσατε τους λεγόμενους "λανθασμένους" συνδυασμούς τροφίμων, όπως ισχυρίζονται κάποια παραπλανητικά πρότυπα πλάνων διατροφής.

4ος ψευδής ισχυρισμός: Αυστηρά πλάνα διατροφής

Η ζωή είναι ήδη αρκετά περίπλοκη. Δε χρειάζεται να περιορίσετε τις επιλογές των τροφίμων ή να ακολουθήσετε μια πολύ αυστηρή διατροφή, που θα αποφέρει εξαντλητικά αποτελέσματα. Με κάθε νέα διατροφή που ξεκινάτε να ακολουθήσετε, κάντε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: "Μπορώ να τρώω με αυτόν τον τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής μου;" Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής, σίγουρα δεν σας ταιριάζει.

5ος ψευδής ισχυρισμός: Η σωματική άσκηση δεν είναι αναγκαία

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, είναι απαραίτητη για την διατήρηση καλού επιπέδου υγείας και βάρους. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρείτε τις σωματική δραστηριότητα που εσείς οι ίδοι απολαμβάνετε, και στη συνέχεια να στοχεύετε σε 30 έως 60 λεπτά δραστηριότητας για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να χτίσετε μυς και να χάσετε λίπος, η καλύτερη οδός για να το πετύχετε, είναι να αποκτήσετε τη νοοτροπία της έξυπνης και υγιεινής διατροφής και της συστηματικής άσκησης, και να μείνετε πιστοί σε αυτήν τη νοοτροπία, δια βίου. Για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σας, συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο με εμπειρία στη διαχείριση βάρους. Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα ρεαλιστικό, ευέλικτο τρόπο διατροφής, που σας βοηθά να αισθανεστε και να είστε στα καλύτερά σας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση