• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Η ασφάλεια των τροφίμων

Ελπίζω οι διακοπές σας να τελείωσαν με την καλύτερη διάθεση και ξεκούραση, γεμίζοντας τις ενεργειακές αποθήκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αντίστροφη μέτρηση όμως ξεκίνησε, και οι περισσότεροι έχετε μπει σε έντονους εργασιακούς ρυθμούς, αφήνοντας τις αναμνήσεις του καλοκαιριού πίσω. Ο μήνας Σεπτέμβρης  ας είναι η αρχή για μια υγιή επανένταξη στην φυσιολογική σας ζωή και γι’ αυτό η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων ας γίνει προτεραιότητα. Ξεκινήστε με το σλόγκαν «Καθαρίζω, διαχωρίζω, μαγειρεύω, κρυώνω» και διαβάστε τις πληροφορίες που ακολουθούν, αφού επιλέξτε μια απάντηση για κάθε ερώτηση που ακολουθεί.

Πόση ώρα πλένετε τα χέρια σας προτού ή αφού πιάσετε τρόφιμα;

Α. 1 λεπτό, Β. 20 δευτερόλεπτα, Γ. 10 δευτερόλεπτα, Δ. 5 δευτερόλεπτα.

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Το μπιφτέκι θα πρέπει να ψήνεται σε πόσους βαθμούς το λιγότερο;

Α. 250, Β. 200, Γ. 180, Δ. 160.

Έχετε θερμόμετρο για το κρέας; Εάν όχι, αγοράστε ένα φθηνό. Είναι εύκολα στην χρήση. Βάλτε το στο παχύτερο μέρος του κρέατος, αλλά χωρίς να ακουμπήσετε κάποιο κόκκαλο. Για λεπτά κρέατα, τοποθετήστε το θερμόμετρο στο πλάι. Μαγειρέψτε το μπιφτέκι στους 200 βαθμούς και το κρέας κατσαρόλας και τα πουλερικά στους 180.

Πόση ώρα είναι ασφαλές να αφήσετε ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου;

Α. 4 ώρες, Β. 3 ώρες, Γ. 2 ώρες, Δ. 1 ώρα.

Γνωρίζετε ότι τα ευπαθή τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τόφου, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά, φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες ή λιγότερο; Μειώστε τον κίνδυνο γαστρεντερίτιδας ή τροφικής δηλητηρίασης. Βάλτε τα στο ψυγείο άμεσα! Σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε 7 ώρες ένα βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152!

Η κατάψυξη σε ένα τρόφιμο θα σκοτώσει το βακτήριο που υπάρχει σε αυτό;

Α. Ναι, Β. Όχι.

Γνωρίζατε ότι η κατάψυξη σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά δεν προκαλεί την καταστροφή τους; Και όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, τα βακτήρια ενεργοποιούνται και πάλι. Για να μειώσετε τον κίνδυνο κάποιου τροφιμογενούς νοσήματος, ποτέ μην ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Αντ’ αυτού, ξεπαγώστε στην συντήρηση, σε κρύο τρεχούμενο νερό ή μαγειρέψτε το άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση