• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διατροφική θωράκιση κατά της γρίπης και του κρυολογήματος

Κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες μειώνονται, κάνει την εμφάνιση της και το γνωστό κρυολόγημα, αλλά και μικρο-ιώσεις οι οποίες μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν αρκετό καιρό αν δεν προσέξουμε! Ευπαθείς ομάδες στο κρυολόγημα είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά καθώς και οι έγκυες ή οι γυναίκες που βρίσκονται στη γαλουχία. Για να αποφύγουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία είναι σημαντικό όταν πλησιάζει ο χειμώνας να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσαρμόζοντας κατάλληλα τη διατροφή μας ώστε να προασπίσουμε την υγεία μας.

            “Αν και είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία υγιεινών τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων καθόλη την διάρκεια του έτους, προσθέτοντας τροφές που καταπολεμούν την γρίπη όπως το γιαούρτι, το οποίο περιλαμβάνει προβιοτικά ένζυμα για την ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος, το σκόρδο, το οποίο περιέχει την αλισίνη μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, τα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, τα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ανοσοδιεγερτικά (αφυπνίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα), το τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες που έχουν πέρα από αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση και το κρέας, που περιέχει ψευδάργυρο για την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό, στο διαιτολόγιό σας μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αποφύγετε κρυολογήματα” Στο στρατόπεδο των βοτάνων που εμπλέκονται στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρωτοκαθεδρία έχει σίγουρα η Echinacea. Το φυτό των αστέρων του Χόλιγουντ, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η Echinacea, μοιάζει με μαργαρίτα και εμπεριέχει μια άκρως δραστική ουσία, την εχινακίνη. Η εχινακίνη έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Πρόσφατη μελέτη έδειξε και την συνεργιστική δράση της Echinacea με σκεύασμα σκόρδου στη μείωση της διάρκειας και της έντασης της συμπτωματολογίας του κοινού κρυολογήματος.

            Πέρα όμως των στοιχειών που πρέπει να έχει η διατροφή μας για την πρόληψη του κρυολογήματος, κάποια άλλα θα πρέπει να αποφεύγονται. Πρώτο και καλύτερο το αλκοόλ, του οποίου η υπερβολική κατανάλωση είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Αλλά πέρα συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών της διατροφής μας και ποσοτικά πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και μειωμένη αντίσταση στα κρυολογήματα. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε εξαντλητικές δίαιτες που θα τον εξασθενήσουν και θα μας κάνουν ευάλωτους στην εμφάνιση οποιασδήποτε χειμερινής ίωσης.

 

            Ιδανικά εάν καταναλώνει κάποιος 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, χρησιμοποιεί συχνά σκόρδο στο μαγείρεμα και διατηρεί ένα ιδανικό βάρος έχει πολλές πιθανότητες να αποφύγει όλες αυτές τις ενοχλητικές παρενέργειες του κρυολογήματος. Ενώ, η σωστή πρόσληψη υγρών, συμβάλλει στη σωστή μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ώστε το σώμα να μπορεί να αγωνιστεί κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.

Αφήστε μια απάντηση