• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διατροφικά λάθη που κάνετε σαν γονείς και πώς να τα αλλάξετε

Κοιτάζοντας το πρόβλημα!

Η ποιότητα της υγείας που απολαμβάνουμε ως ενήλικες μπορεί να αναχθεί άμεσα στην παιδική μας ηλικία. Σε αντίθεση με τα πιστεύω πολλών η υγεία σχετίζεται σε μικρό βαθμό με τα καλά ή τα κακά γονίδια. Το περιβάλλον ενός παιδιού κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έχει μία πολύ ισχυρή επιρροή στην ευεξία ή στην όποια ασθένεια θα αναπτύξει μέχρι την ενηλικίωσή του.

Ο υποσιτισμός ή η ανατροφή των παιδιών μας με λάθος τρόπο δεν θα οδηγήσει πιθανόν μόνο σε προβλήματα υγείας, αλλά και σε ψυχικές και σωματικές ανισορροπίες. Οι συνέπειες μπορεί να αναστείλουν, σαμποτάρουν και εμποδίσουν την φυσιολογική ωρίμανση και την ανάπτυξη του παιδιού και να προκαλέσουν περισσότερες από 233 ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή τα πρώτα χρόνια ζωής του.

Μία άλλη εντυπωσιακή ανησυχία είναι ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι οι γονείς καλλιεργούν μία γενιά αγχωμένων, αρρώστων, υπέρβαρων, καθώς και εξαρτημένων από φάρμακα παιδιών . Ο λόγος μπορεί να εντοπιστεί άμεσα στην απρόσεκτη στάση των γονέων απέναντι στην σωστή διατροφή, την τακτική άσκηση και την απομάκρυνση από κάθε είδους φάρμακα, εκτός εάν είναι εντελώς απαραίτητα.

Αλλαγή κατεύθυνσης

Αυτά είναι τα τέσσερα πιο κοινά διατροφικά λάθη που κάνουν οι γονείς:

  1. Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλύτερο παράδειγμα και να μην επιτρέπουν να φαίνονται οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής τους σαν κανόνας.

  2. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε κακής ποιότητας ή πρόχειρο φαγητό ως ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά.

  3. Συμπεριλάβετε την υγιεινή διατροφή σαν μέρος προϋποθέσεων για την παραλαβή ειδικών προνομίων.

  4. Σταματήστε να βάζετε ταμπέλες στα παιδιά σας όπως υπέρβαρο ή αποτυχημένο και να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως ηλίθιο, χοντρό, χαζό ή παχύσαρκο, ενώ μιλάτε στα παιδιά σας ή σχετικά με αυτά.

6 κρίσιμα στοιχεία για την διατροφή των παιδιών

  1. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθορίζει την διατροφή του παιδιού. Η κακή διατροφή ξεκινά στην μήτρα της μητέρας.

  2. Η κακή διατροφή ενός παιδιού προκαλεί ανάπτυξη ασθενειών, κούραση, προβλήματα βάρους, σύντομο προσδόκιμο ζωής και ψυχική δυσλειτουργία σε μεταγενέστερα στάδια ζωής.

  3. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους μεγάλους. Αυτό είναι λόγω της αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας σε ορισμένες φάσεις ανάπτυξης μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

  4. Οι κακές επιλογές του τρόπου ζωής κατά την παιδική ηλικία, όπως η ανεπαρκής διατροφή και η κατάχρηση φαρμάκων προκαλεί ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως υποανάπτυξη και ψυχικά προβλήματα.

  5. Εάν τα παιδιά τρέφονται καλά, έχουν την δυνατότητα να αναρρώσουν πολύ πιο γρήγορα από τραυματισμούς και ασθένειες συγκριτικά με τους ενήλικες.

  6. Πολλές φορές, οι γενετικές διαταραχές ανάγονται στην έλλειψη της κατάλληλης διατροφής. Γι’αυτό, η έλλειψη σωστής διατροφής και οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας αποδυναμωμένης γενιάς.

Δίνοντας περισσότερη προσοχή σε ό,τι ταΐζουμε τα παιδιά μας σε ευαίσθητες ηλικίες, θα εξασφαλίσετε ότι θα αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Το καλύτερο πράγμα που εμείς ως γονείς μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας από την πρώτη τους αναπνοή είναι να τα αναθρέψουμε με τον καλύτερο εφικτό τρόπο και να τους διδάξουμε από πολύ μικρή ηλικία πώς να τρέφονται με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση