• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διατροφή κατά τα διάφορα ηλικιακά στάδια

Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας.Σχεδόν 2 στα 5 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συζητήθηκε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες και περιοδικά. Όμως, παρά τις διαστάσεις που έχει πάρει, πολλοί γονείς εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι, ειδικά όταν πρόκειται για το τι τρώνε τα παιδιά. Πόσες θερμίδες χρειάζεται τα παιδί σας; Παίρνει αρκετό ασβέστιο; Αρκετό σίδηρο; Μήπως καταναλώνει πολύ λίπος;

Είτε έχετε ένα παιδί είτε έναν έφηβο, αυτό που τρώει είναι σημαντικό τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική του ανάπτυξη. Εδώ είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Βρέφη

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου η διατροφή προέρχεται αποκλειστικά από το γάλα, είτε πρόκειται για το μητρικό γάλα, είτε για έτοιμο, είτε για συνδυασμό και των δύο. Το μητρικό ή το έτοιμο γάλα θα παρέχει πρακτικά κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το μωρό κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του.

Μετά από έξι περίπου μήνες τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στερεές τροφές όπως δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο ειδικά για βρέφη, λιωμένα φρούτα, λαχανικά και πολτοποιημένο κρέας. Εκεί που το μητρικό γάλα δεν μπορεί να παρέχει αρκετό σίδηρο και ψευδάργυρο όταν τα μωρά είναι περίπου έξι με εννέα μηνών, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το κρέας μπορούν να βοηθήσουν.

Όταν ξεκινήσετε να προσθέτετε τροφές, μην επιμείνετε με τα χαμηλά λιπαρά. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές με περιορισμό του λίπους σε ορισμένα μωρά, σε γενικές γραμμές «δεν θέλετε να περιορίσετε το λίπος σε μωρά κάτω των δύο ετών, διότι μία υγιής ποσότητα λιπαρών είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

«Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μεγαλώνουν ταχύτατα και η όρεξή τους πηγαινοέρχεται ταχύτατα, γι’αυτό μπορεί να τρώνε πολύ την μία μέρα και μετά βίας την επόμενη». Είναι φυσιολογικό, και εφ’όσον τους προσφέρετε μια υγιεινή επιλογή, παίρνουν αυτό που χρειάζονται.

Ένα θρεπτικό συστατικό που οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο, είναι απαραίτητο για να αναπτυχθούν ισχυρά, υγιή κόκκαλα και δόντια. Τα παιδιά μπορεί να μην πιστεύουν ή να τα ενδιαφέρει ότι το γάλα «κάνει καλό στο σώμα», αλλά είναι η καλύτερη πηγή του ασβεστίου που τόσο χρειάζονται.

Ακόμα, υπάρχει ελπίδα για τα μωρά με αλλεργία στο γάλα, με δυσανεξία στην λακτόζη ή που απλά δεν δέχονται το γάλα. Γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας, tofu, σαρδέλλες και χυμούς πορτοκαλιού ενισχυμένους με ασβέστιο, δημητριακά και πλιγούρι βρώμης είναι μερικές επιλογές πλούσιες σε ασβέστιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρώματα ασβεστίου.

Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι ένας άλλος σημαντικός στόχος. Τα μικρά παιδιά αρχίζουν να λένε όχι άλλο και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αδιάλλακτα σχετικά με το τι τρώνε. Τα παιδιά μπορεί να θέλουν να εμμείνουν σε αμυλλούχα διατροφή (κοτομπουκιές, τηγανητές πατάτες, μακαρόνια), αλλά πραγματικά αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να ενθαρρύνετε για φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια, που παρέχουν φυτικές ίνες. Όχι μόνο οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις, αλλά βοηθούν επίσης την πέψη και αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα, κάτι για το οποίο εσείς και το παιδί σας θα είστε ευγνώμονες.

Δημοτικό σχολείο

Μην εκπλαγείτε εάν το παιδί σας αποφεύγει το κρέας. «Δεν είναι ασυνήθιστο για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 χρονών να αποφασίζουν ξαφνικά να γίνουν χορτοφάγοι από την στιγμή που ξεκινούν να αγαπούν τα ζωά».. «Ο ζωικός ιστός δεν είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνης,». Ρύζι, φασόλια, αυγά, γάλα και φυστικοβούτυρο είναι επίσης πηγές πρωτεϊνης. Έτσι, εάν το παιδί σας περνάει την χορτοφαγική του φάση για μία εβδομάδα ή για μία ζωή, θα συνεχίσει να παίρνει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνης.

Στο κυλικείο του σχολείου κέικ, καραμέλες, πατατάκια και άλλα σνακ ενδέχεται να δελεάσουν τις ανάγκες τους. Το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες (σάκχαρα), λιπαρά και νάτριο και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον βάρος και άλλα προβλήματα υγείας. Συσκευάζοντας το γεύμα του παιδιού σας το ενθαρρύνετε να κάνει πιο υγιεινές επιλογές και ενισχύετε την προσπάθειά του για βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών.

Προέφηβοι και έφηβοι

Καθώς η εφηβεία πλησιάζει, οι νέοι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. Δυστυχώς, για κάποιους, αυτές οι επιπλέον θερμίδες προέρχονται από πρόχειρο φαγητό με χαμηλή θρεπτική αξία. Μερικοί έφηβοι πηγαίνουν  προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και περιορίζουν τις θερμίδες, τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες. Η εφηβεία είναι η στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν το βάρος τους και την εικόνα του σώματός τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές ή ανθυγιεινές συμπεριφορές. Γι' αυτό συστήνεται στους γονείς να προσέχουν την κατάσταση ελέγχοντας αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και κάνοντας τα οικογενειακά γεύματα προτεραιότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως οι θερμίδες, έτσι και οι απαιτήσεις ασβεστίου είναι υψηλότερες. Το ασβέστιο είναι πιο σημαντικό στις ηλικίες 2-10 χρόνων γιατί η πλειοψηφία της οστικής μάζας κτίζεται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, λιγότερο από το 10% των κοριτσιών και παραπάνω από το 25% των αγοριών ηλικίας 9-13 προσλαμβάνουν ποσότητα ίση ή περισσότερη από αυτή που επαρκεί. Η ενθάρρυνση των παιδιών να έχουν γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα ή εναλλακτικές πηγές πλούσιες σε ασβέστιο στο διαιοτολόγιό τους θα τους βοηθήσει να παίρνουν περισσότερο ασβέστιο ακόμη και εάν αυτό σημαίνει να προσθέτετε κακάο στο γάλα τους για να το βρίσκουν πιο ελκυστικό.

Εκτός από τις περισσότερες θερμίδες και το ασβέστιο, το φύλο του παιδιού σας μπορεί να παίξει ρόλο στις ενεργειακές ανάγκες. Για παράδειγμα, τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τα αγόρια για να αναπληρώσουν αυτό που χάνουν κατά την διάρκεια της περιόδου, ενώ τα αγόρια χρειάζονται λίγη περισσότερη πρωτεϊνη από τα κορίτσια.

Εάν η υγιεινή διατροφή του παιδιού σας, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι μια συνεχής μάχη, είναι ένας καλός λόγος να αγωνιστείτε. Ένα υγιές παιδί γίνεται ένας υγιής ενήλικας και μόνο με την υποστήριξη και την καθοδήγησή σας το παιδί σας θα είναι και τα δύο.

Γρήγορες συμβουλές: Πιείτε!

Το νερό αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του βάρους του σώματος των παιδιών και είναι αναγκαίο για να κρατήσει σωστή την λειτουργία του σώματος.

  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα νερού που συνιστάται σε παιδιά, αλλά είναι μια καλή ιδέα να τους παρέχετε νερό όλη την ημέρα – και όχι μόνο όταν νιώθουν διψασμένα.

  • Τα μωρά γενικά δεν χρειάζονται πολύ νερό κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής τους.

  • Εάν δεν αρέσει η γεύση του νερού στο παιδί σας, προσθέστε λίγο λεμόνι ή λάιμ ή χυμό για τη γεύση.

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές νερού.

  • Τα παιδιά πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό όταν είναι άρρωστα, όταν έχει ζέστη έξω ή όταν κάνουν φυσική δραστηριότητα.

Αφήστε μια απάντηση