• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διακοπή καπνίσματος και διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα και σαφώς η επιστήμη της διατροφής έχει το δικό της ξεχωριστό ρόλο!

Η διακοπή του καπνίσματος  είναι μια πολύ σημαντική  απόφαση για τους χρόνιους καπνιστές με αρκετές συνέπειες, μία από τις οποίες είναι και οι μεταβολές στο βάρος. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή  και πειθαρχία και αρκετοί καπνιστές  φοβούνται να μπούν λόγω της πιθανής αύξησης βάρους.

Πράγματι  το κάπνισμα εμπλέκεται σε αλλαγές του μεταβολισμού, όπως έχει αποδειχθεί. Το κάπνισμα προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, της θερμογένεσης και της απόλυσης. Άρα λοιπόν με τη διακοπή του καπνίσματος παρατηρούνται τα αντίστροφα αποτελέσματα  που έχουν ως αποτέλεσμα και μια αύξηση του βάρους. Ακόμη πρέπει να προστεθεί ότι το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με μείωση του αισθήματος της πείνας, οπότε με τη διακοπή του παρατηρείται και μια αύξηση της διάθεσης για φαγητό. Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται  από αύξηση του σωματικού βάρους η οποία μπορεί να φτάσει  ακόμα και τα 10 κιλά. Η πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια αύξηση των 4-5 κιλών κατά μέσο όρο. Η μεταβολή αυτή του βάρους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες  που μπορεί  να αποτρέψουν τηn προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος. Βέβαια δε χρειάζεται  να συζητήσουμε  τα αδιαμφισβήτητα  πλεονεκτήματα της διακοπής του καπνίσματος  για την υγεία σε σχέση με το μειονέκτημα της πρόσληψης βάρους. Αυτή η πρόσληψη του βάρους μπορεί να αντιμετωπιστεί  με την κατάλληλη διατροφή.

Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής επιβάλλεται στις περιπτώσεις διακοπής καπνίσματος. Τα πολλά  και μικρά  γεύματα είναι το μυστικό για να μην οδηγούμαστε σε επεισόδια πολυφαγίας κάθε φορά που αισθανόμαστε την στέρηση του τσιγάρου. Τα μεγάλα και με πολλές θερμίδες γεύματα καλό θα ήταν να αποφεύγονται γιατί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προσθήκη στο διαιτολόγιο μικρών σνακ αλλά  οδηγούν  και στην επιθυμία  για κάπνισμα. Μικρά γεύματα  λοιπόν με πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να αποτελούν συστατικά αυτών των ενδιάμεσων γευμάτων έτσι ώστε να μην μένει το στομάχι μας άδειο  και ταυτόχρονα να προσλαμβάνουμε λίγες θερμίδες. Ακόμη το αλκοόλ είναι  ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία  καθώς τείνει να αυξάνεται η κατανάλωσή του μετά από τη διακοπή του καπνίσματος.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι επίσης ένα σημαντικό  κομμάτι σε τέτοιες περιόδους όπως  η διακοπή του καπνίσματος. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας  αποτρέπει από την αυξημένη πρόσληψη τροφής  αλλά το πιο σημαντικό είναι  η αύξηση που προκαλεί στο βασικό μεταβολισμό, των θερμίδων δηλαδή που απαιτούνται από τον οργανισμό. Επίσης είναι ένας τρόπος  για να διατηρούνται τα χέρια αλλά και το μυαλό απασχολημένα  και  να  αποφευχθούν επεισόδια υπερφαγίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως  κάθε καπνιστής πρέπει να γνωρίζει ότι αν εφαρμόσει ένα διατροφικό πρόγραμμα με τη κατάλληλη καθοδήγηση κατά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος θα μπορέσει να ελέγξει το βάρος του και να μην παρουσιάσει  πρόσληψη  βάρους.

Αφήστε μια απάντηση