• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Διάδρομος εναντίον ελλειπτικού: Τι είναι καλύτερο για σένα;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι καλύτερο για την προπόνησή σας; Ή σε ποιο μηχάνημα να επενδύσετε για την προπόνηση στο σπίτι; Και τα δύο μηχανήματα σας βοηθούν να χάσετε βάρος, να αυξήσετε την αντοχή σας και να διατηρήσετε καλή φυσική κατάσταση. Και τα δύο έχουν τα μειονεκτήματά τους. Αντιτάσσουμε το ελλειπτικό ενάντια στον διάδρομο για να δούμε ποιο μηχάνημα θα κερδίσει το «πρωτάθλημα» υγείας και φυσικής κατάστασης.

Και τα δύο μηχανήματα βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, ο διάδρομος βοηθάει την υγεία των οστών, διότι συνεισφέρει στην βελτίωση της οστικής πυκνότητας ή στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, ο διάδρομος είναι πιο φιλικός προς τον χρήστη, γιατί είναι ευκολότερο για τους αρχάριους όταν το ελλειπτικό χρειάζεται εκμάθηση. Από άποψη κινήτρων ο διάδρομος δίνει την δυνατότητα ποικιλίας προπονήσεων με τρέξιμο, περπάτημα, χρήση κλίσης ή μη.

Διάδρομος: κάθε πάτημα του ποδιού σας πάνω στον διάδρομο τραντάζει όλο σας τον σκελετό διεγείροντας την ανάπτυξη των οστών.

Ελλειπτικό: προσφέρει μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς μπορείτε να προπονείστε σε μεγαλύτερη ένταση χωρίς να επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας.

Όσον αφορά στα μειονεκτήματα των μηχανημάτων, ο διάδρομος μπορεί να επιδεινώσει πόνους στο γόνατο ή το ισχίο και ειδικά σε υψηλότερες εντάσεις. Επιπλέον, η κατάχρηση του διαδρόμου μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα και τενοντίτιδα στο γόνατο, ενώ η κατάχρηση του ελλειπτικού μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα του ισχίου.

Φαίνεται λοιπόν πως ο διάδρομος κερδίζει έδαφος, αλλά και τα δύο μηχανήματα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια που τα χρησιμοποιείτε σας βελτιώνουν τη σωματική σύσταση. Επίσης 30 λεπτά τρεξίματος σε χαμηλή ένταση συμβάλλει στην απώλεια 150 θερμίδων όσο σχεδόν και με το ελλειπτικό, άρα σε αυτή τη περίπτωση δε διαφέρουν πολύ. Οι στόχοι σας και οι περιορισμοί σας θα σας κατευθύνουν στο σωστό μηχάνημα. Δοκιμάστε τον διάδρομο εάν είστε αρχάριοι με υγιείς αρθρώσεις ή εάν θέλετε να χτίσετε την οστική σας πυκνότητα. Προτιμήστε το ελλειπτικό εάν θέλετε να προστατέψετε τους συνδέσμους σας. Ωστόσο, θα πρέπει οι προπονήσεις σας να έχουν ποικιλία για την αποφυγή τραυματισμού και πάντα να ζητάτε την γνώμη του γιατρού σας εάν πάσχετε από σοβαρή καρδιοπάθεια, αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Καλό θα ήταν στον διάδρομο να μην τρέχετε πολύ γρήγορα και να μένετε πιστοί στους κανόνες ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά όταν κάνετε ελλειπτικό έχετε την αίσθηση ότι τρέχετε χωρίς να επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που πονάτε, κάντε πεντάλ προς τα πίσω!

Να είστε έξυπνοι γύρω από την άσκησή σας. Περιορίστε τις προπονήσεις αερόβιας άσκησης μέχρι τη μία ώρα ανά ημέρα. Δώστε ποικιλία σε ό,τι κάνετε για να αποφύγετε τον τραυματισμό από την επαναλαμβανόμενη κίνηση (κατάχρηση). Ο καθαρός αέρας έχει το πλεονέκτημα! Περπάτημα ή τρέξιμο είναι καλύτερα σε εξωτερικό χώρο γιατί είναι πιο πιθανό να μην τα παρατήσετε…Είναι πιο διασκεδαστικό έτσι!

Αφήστε μια απάντηση