• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Βάλτε νοστιμιά στη ζωή σας!

Οι καταναλωτές λανθασμένα πιστεύουν ότι το θαλασσινό αλάτι περιέχει περισσότερο νάτριο.

Το αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο, χρησιμοποιείται για να συντηρήσει και να δώσει γεύση στα τρόφιμα, ενώ υπάρχει φυσικά σε όλα τα τρόφιμα. Γενικά ισχύει ότι 1g νατρίου ισοδυναμεί με 2.5g αλατιού. Πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι το θαλασσινό αλάτι περιέχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο, αν και η βασική του γοητεία παραμένει στη φυσική, μη επεξεργασμένη εικόνα του.

Το θαλασσινό αλάτι περιέχει φυσικά ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί από το επιτραπέζιο αλάτι, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, αλλά το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η ακατέργαστη εικόνα του. Το συγκεκριμένο είδος αλατιού μάλιστα είναι το ιδανικότερο για τη μαγειρική.

«Οι καταναλωτές το θεωρούν πιο υγιεινό, πιο φυσικό, πιο ποιοτικό και πιο γευστικό επειδή επιδέχεται λιγότερη επεξεργασία. Εξατμίζεται από τον ήλιο και τον άνεμο και θεωρείται οτι είναι αλάτι «ολικής αλέσεως» των αλάτων!»

Εκπαίδευση των καταναλωτών

«Το θαλασσινό και το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει την ίδια ποσότητα χλωριούχου νατρίου. Όμως ανεξάρτητα με αυτό που προτιμάτε, υψηλές προσλήψεις νατρίου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί να οδηγήσει σε έλκος, δυσπεψία ή ακόμη και να καταστρέψει τους νεφρούς μας».

«Αν και υπάρχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία στο θαλασσινό αλάτι, υπάρχουν και άλλες πηγές τροφίμων που μπορούν να σας παρέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο χωρίς απαραίτητα να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.»

Στην αγορά υπάρχουν τα παρακάτω είδη άλατος:

Χοντρό αλάτι: Πρόκειται για το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι το οποίο έχει χονδρό-αλεστεί.

Ορυκτό αλάτι: Είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν ορυκτού άλατος υψηλής ποιότητας. Έχει άσπρο χρώμα, ελαφρώς πικρή γεύση και τραχιά υφή.

Ιωδιωμένο αλάτι: Το οποίο έχει υποστεί την προσθήκη ιωδίου.

Κρυσταλλικό αλάτι: Θεωρείται ότι έχει την καλύτερη γεύση.

Άλμη: Πρόκειται για αλάτι διαλυμένο σε νερό

Άλατα καρυκευμάτων: Πρόκειται για μια κατηγορία η οποία περιλαμβάνει αλάτια που περιέχουν αποστάγματα από τα διάφορα κηπευτικά.

Αλάτι σκόρδου: Αποτελείται από ένα μείγμα αλεσμένου και αφυδατωμένου σκόρδου με αλάτι

Αλάτι σέλινου: Έχει πικρή γεύση και αποτελείται από ένα μείγμα από αλάτι και αλεσμένους σπόρους σέλινου.

Αλάτι κρεμμυδιού: Πρόκειται για ένα μείγμα από αλεσμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι, αρωματικά φυτά και αλάτι.

Πού βρίσκονται οι μελέτες για το θαλασσινό αλάτι;

Οι εταιρείες δεν επενδύουν αρκετά στην έρευνα για τα οφέλη του θαλασσινού αλατιού για την υγεία.

«Ποτέ οι μελέτες δε δίνουν στο αλάτι την πραγματική του αξία ως ακατέργαστο προϊόν, καθώς και των φυσικών μετάλλων που προσφέρει».

Η σωστή ποσότητα…

Η ημερήσια ιδανική δοσολογία του αλατιού εξαρτάται από την ατομική κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου, το κλίμα της χώρας του, αλλά και τις συνθήκες του τρόπου ζωής του.

Για τη χώρα μας η κατανάλωση 2-3 γραμμαρίων καθημερινά θεωρείται ιδανική.

 

Αφήστε μια απάντηση