Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης τροφής. Πώς σταματάμε να τρώμε υπερβολικά;
Η υπερκατανάλωση τροφής είναι μια διαταραχή που επηρεάζει όχι μόνο την σωματική υγεία, αλλά επίσης προκαλεί άγχος σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε μόνο επειδή βαριούνται ή δεν έχουν τίποτα να κάνουν! Άλλοι αποκτούν τέτοιες ανεπιθύμητες συνήθειες για να βελτιώσουν τη φυσική τους εμφάνιση.
Η υπερκατανάλωση τροφής είναι μια διαταραχή που επηρεάζει όχι μόνο την σωματική υγεία, αλλά επίσης προκαλεί άγχος σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε μόνο επειδή βαριούνται ή δεν έχουν τίποτα να κάνουν! Άλλοι αποκτούν τέτοιες ανεπιθύμητες συνήθειες για να βελτιώσουν τη φυσική τους εμφάνιση.
Οι συναισθηματικές εναλλαγές της διάθεσης –όπως θυμός, θλίψη, αγωνία, απογοήτευση ή προδοσία– κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα για άλλες θεραπείες προκαλούν πείνα εξαιτίας της οποίας κάποιος αρχίζει να τρώει πολύ.
Η υπερκατανάλωση τροφής προκαλεί πολλαπλές βλάβες σε διάφορα μέρη του σώματος. Μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής, ψυχαναγκαστικής λήψης φαγητού είναι:
• Απόκτηση βάρους και παχυσαρκία.
Οι άνθρωποι που παίρνουν ξαφνικά βάρος τείνουν να χάνουν την εμπιστοσύνη στην εμφάνισή τους και ανησυχούν υπερβολικά για την εικόνα τους.
• Η υπερκατανάλωση τροφής προκαλεί συναισθηματική διαταραχή επειδή η υπερβολική προσκόλληση σε συγκεκριμένα είδη διατροφής αποτρέπει την συναισθηματική ικανοποίηση ή εκπλήρωση έπειτα από κάθε γεύμα.
• Λόγω των διαταραχών των ηλεκτρολυτών και άλλων μεταβολικών δυσλειτουργιών προκαλούνται αισθήματα μοναξιάς, ανησυχίας, αμηχανίας και απογοήτευσης.
• Η υπερκατανάλωση τροφής επηρεάζει τις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια, τους κοντινούς μας ανθρώπους και τον κοινωνικό μας περίγυρο.
• Εάν ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε πρόχειρο φαγητό υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά, αυτό θα μας οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας και ασθένειες και θα προκληθεί σοβαρή ζημιά στο πεπτικό μας σύστημα.
• Είμαστε επιρρεπείς σε υψηλή χοληστερίνη και υψηλό σάκχαρο του αίματος.
• Η δυσλειτουργία των οργάνων είναι ένας ακόμα κίνδυνος για την υγεία εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.
Οι άνθρωποι που τρώνε υπερβολικά τείνουν να αναπτύσσουν κακή αναπνοή και δυσοσμία σώματος.
• Μερικά τρόφιμα προκαλούν προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και εστίασης της προσοχής.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η υπερκατανάλωση τροφής συνήθως έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου. Σήμερα υπάρχουν πολλά άτομα που συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι τροφές λειτουργούν σαν ένα είδος φυσικού «αντιπερισπασμού», ανεξαρτήτως την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα η υπερκατανάλωση τροφής βλάπτει την υγεία, καταστρέφοντας έτσι την ψυχική και τη σωματική ευεξία μας.
Ας μάθουμε λοιπόν πώς να σταματάμε την υπερκατανάλωση τροφής:
• Το πρώτο βήμα θα ήταν να καταπολεμήσουμε τον πειρασμό για υπερκατανάλωση τροφής. Παρακάτω παρατίθενται μερικές πληροφορίες που θα σας δώσουν μια ιδέα σχετικά με το γιατί συνήθως καταλήγουμε να ενδίδουμε στον πειρασμό, παρότι το στομάχι μας είναι γεμάτο. Μόλις μάθετε τον λόγο, θα είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε τον έλεγχο.
• Συνήθως ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το μήνυμα σχετικά με τον κορεσμό μέσα σε περίπου 20 λεπτά. Ωστόσο, στην περίπτωση των παχύσαρκων ατόμων o χρόνος παρατείνεται στα 30-40 λεπτά: Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα συνεχίσει να γεμίζει το στομάχι του με παραπάνω φαγητό λόγω του περισσότερου χρόνου που χρειάζεται ο εγκέφαλός του προκειμένου να λάβει το σωστό μήνυμα. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να σταματήσετε προτού το στομάχι γεμίσει. Η αργή κατανάλωση των γευμάτων σας θα σας βοηθήσει επίσης, δεδομένου ότι θα μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να φτάσει το μήνυμα στον εγκέφαλο.
• Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο εγκέφαλός μας αντιδρά πολύ καλά στα οπτικά ερεθίσματα – και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα στα γεύματά μας. Για παράδειγμα, εάν μικρότερες μερίδες σερβίρονται σε μεγάλο πιάτο, τότε ο εγκέφαλος θα πιστέψει ότι η τροφή δεν είναι αρκετή. Από την άλλη πλευρά, ένα μικρό πιάτο γεμάτο με ίση ποσότητα τροφής θα κάνει το μυαλό σας να πιστέψει ότι το φαγητό είναι αρκετό.
• Οποιοδήποτε είδος περισπασμού μεσολαβεί την ώρα του φαγητού δεν θα σας ωφελήσει τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια του γεύματος βλέπετε τηλεόραση, οδηγείτε, παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαβάζετε κ.λπ., τότε κανένα μήνυμα κορεσμού δεν θα φτάσει στον εγκέφαλο.
Δεν θα γνωρίζετε δηλαδή πότε ακριβώς θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Εάν την ώρα του γεύματος δεν είστε συγκεντρωμένοι με το 100% της προσοχής σας σε αυτή τη βασικότατη ανάγκη του οργανισμού, θα καταλήξετε να υπερκαταναλώσετε τροφή. Εκτός από αυτό, πιείτε άφθονο νερό για να παραμείνετε πλήρεις. Το νερό είναι καλό γενικότερα για την υγεία σας και η υπερβολική κατανάλωσή του δεν θα σας προκαλέσει κανέναν κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την ανεξέλεγκτη όρεξη και τις λιγούρες σας.
• Τέλος, επιλέξτε το σωστό είδος τροφίμων για τη μείωση της συνήθειάς σας να υπερκαταναλώνετε τροφή. – Γιατί π.χ., να μην έχετε μαζί σας καρότα ή ρυζογκοφρέτες αντί για πατατάκια. Η στροφή σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν θα εκπληρώσει μόνο τη συνεχή επιθυμία σας για κατανάλωση τροφής, αλλά θα τονώσει επίσης τον μεταβολισμό σας. Με την αύξηση του μεταβολισμού το σώμα μας καίει λίπος με ταχύτερο ρυθμό.
Μερικές φορές το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης τροφής μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένο και έτσι να μπορεί να λυθεί μόνο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Μην διστάσετε να πάρετε μια γρήγορη απόφαση και να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία το συντομότερο δυνατό. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να ελγχετε τη συνήθεια της υπερφαγίας προτού αυτή αρχίζει να ελέγχει τη ζωή σας!