Ο τρόπος ζωής και η επιλογή των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα σας αφομοιώνει τις τροφές που καταναλώνετε. Η κατανάλωση νερού, η προσθήκη φυτικών ινών και η άσκηση συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος.
Το πεπτικό σας σύστημα διασπά τα τρόφιμα που τρώτε στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα σας χρειάζεται. Εάν έχετε παραμελήσει την υγεία του πεπτικού σας, το σώμα σας θα μπορούσε να παρουσιάσει προβλήματα πέψης και απορρόφησης αυτών των θρεπτικών ουσιών.
Πως μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη σας με 5 απλά βήματα;
Με την εφαρμογή απλών οδηγιών για την βελτίωση της υγείας του πεπτικού σας, θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την γενικότερη υγεία σας και την αίσθηση ευεξίας.
Δοκιμάστε αυτές τις 5 συμβουλές:
-
Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, στο πίτουρο βρώμης και σιταριού, στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα φρούτα. Η διατροφή που περιέχει αρκετές φυτικές ίνες βοηθά στην κινητικότητα της τροφής στο πεπτικό σας σύστημα,μειώνοντας τη πιθανότητα για εμφάνιση δυσκοιλιότητας», ενω θα σας βοηθήσει να προλάβετε ή να θεραπεύσετε διάφορες πεπτικές καταστάσεις, όπως η εκκολπωμάτωση, οι αιμορροΐδες, και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
-
Περιορίστε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και το πρόχειρο φαγητό. «Σε γενικές γραμμές, τα λιπαρά τρόφιμα τείνουν να επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε στομαχικές διαταραχές, ακόμη και σε γαστροισοφαγικη παλινδρόμιση. Αλλά δεδομένου ότι είναι σημαντικό να υπάρχει λίγο λίπος στην διατροφή σας, συστήνεται ένας συνδυασμός λιπαρών τροφών με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
-
Ενσωματώστε προβιοτικά στην διατροφή σας. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια που υπάρχουν στο πεπτικό σας σύστημα. «Βοηθούν το σώμα να διατηρείται υγιές καταπολεμώντας τις επιπτώσεις της κακής διατροφής, των αντιβιοτικών και του άγχους.» Επιπλέον, τα προβιοτικά μπορεί να ενισχύσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βοηθούν στην διάσπαση της λακτόζης και της γλουτένης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ακόμη πιθανά συμβάλλουν στην θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, και των δυσανεξιών λακτόζης και γλουτένης Καλές πηγές προβιοτικών θεωρούνται το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το τουρσί, το ξινό λάχανο και το κεφίρ.
-
Αποφύγετε τις κακές συνήθειες,όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Τα ποτά, ο καφές και τα τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές, όπως έλκος στομάχου, καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.
-
Διαχειριστείτε το άγχος. Πάρα πολύ στρες ή άγχος μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα στο πεπτικό σας σύστημα. Βρείτε δραστηριότητες που σας εκτονώνουν για να μπορείτε να τις απολαμβάνετε σε τακτική βάση. Η τακτική άσκηση βοηθά στην διατήρηση της κινητικότητας του εντέρου, μειώνοντας την δυσκοιλιότητα,»
Το τι θα φάτε και η ποιότητα της υγείας του πεπτικού σας συστήματος είναι αλληλένδετα στοιχεία. Αυτές οι 5 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα μια ευτυχισμένη σχέση.