• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Monthly Archives: Αύγουστος 2024

Categories SNACKS, ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΤΑ

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:

Για το «φύλλο»:

•           400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•           400γρ νερό

•           130γρ ελαιόλαδο

•           270γρ γιαούρτι

•           1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

•           10γρ μπέικιν πάουντερ

Για την γέμιση:

•           350γρ σπανάκι

•           2 φρέσκα κρεμμυδάκια

•           Άνηθος

•           2 μέτρια αυγά

•           2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•           200γρ τυρί φέτα

•           1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

•           Πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα μπολ τοποθετούμε το σπανάκι μαζί με το αλάτι, το ανακατεύουμε το πιέζουμε και αφαιρούμε τα υγρά που βγάζουν

2.Έπειτα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο και τα βάζουμε μαζί με το σπανάκι

3.Ακόμα στο ίδιο μπολ θα προσθέσουμε τα 2 αυγά, το πιπέρι, τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, και την φέτα την οποία την σπάμε σε μικρότερα κομμάτια

4.Τα ανακατεύουμε καλά

5.Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε

6.Στην συνέχεια σε αυτό το υγρό μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε

7.Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και μπορούμε προαιρετικά να απλώσουμε 100γρ σουσάμι στην βάση

8.Τοποθετούμε την μισή ζύμη στον βάση του ταψιού και την απλώνουμε

9.Πάνω από αυτό βάζουμε την γέμιση και ολοκληρώνουμε με ακόμη μια στρώση ζύμης από πάνω

10.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς για 1 ώρα

Categories Έλεγχος Βάρους/Απώλεια λίπους

Ποτά στην Παραλία: Τι να προσέξετε;

Υπάρχουν πολλά που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι: ο χαλαρωτικός ήχος των κυμάτων, η ζεστασιά του ήλιου και η ξεκούραση. Μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, η απόλαυση ενός δροσιστικού ποτού υπάρχει πάντα στο πρόγραμμα, είτε πρόκειται για ένα κοκτέιλ, ένα smoothie ή ένα απλό μπουκάλι νερό. Ωστόσο, ενώ απολαμβάνετε αυτά τα ποτά, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε υπόψη σας ορισμένες προφυλάξεις για να διασφαλίσετε ότι η ημέρα σας στην παραλία θα παραμείνει διασκεδαστική και ασφαλής. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία, με τι μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με τι να το αντικαταστήσουμε αλλά και βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε υπεύθυνα το ποτό σας κάτω από τον ήλιο.

Αλκοόλ και Καλοκαίρι

Το αλκοόλ και το καλοκαίρι πάνε συχνά χέρι-χέρι, με πολλούς ανθρώπους να απολαμβάνουν κρύες μπύρες, δροσιστικά κοκτέιλ και κρασιά κατά τη διάρκεια ενός πικ-νικ, εκδρομών στην παραλία και μπάρμπεκιου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τις επιπτώσεις του αλκοόλ σε ζεστές συνθήκες. Το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει την αφυδάτωση, καθιστώντας ευκολότερο το γεγονός να αφυδατωθείτε ή να πάθετε ηλιακό έγκαυμα χωρίς να το καταλάβετε. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων, είτε πρόκειται για κολύμπι, είτε για θαλάσσιο σπορ, είτε απλώς για περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος. Για να απολαύσετε υπεύθυνα τα καλοκαιρινά ποτά, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό, να κάνετε τακτικά διαλείμματα στη σκιά και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, εξασφαλίζοντας μια διασκεδαστική και ασφαλή καλοκαιρινή εμπειρία.

Κίνδυνοι κατανάλωσης Αλκοόλ στην Παραλία

Ενώ η κατανάλωση ενός κοκτέιλ ή μιας παγωμένης μπύρας στην παραλία μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος χαλάρωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ σε αυτό το περιβάλλον. Το αλκοόλ, πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά κάτω από τον έντονο ήλιο, καθώς προκαλεί ταχύτερη απώλεια υγρών από το σώμα. Όντως διουρητικό και αναγκάζει το σώμα μας να αποβάλλει τα υγρά με πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση από το κολύμπι ή των σπορ στην παραλία, μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αμβλύνει την αντίληψή σας για πιθανούς κινδύνους, όπως το ηλιακό έγκαυμα ή το κολύμπι σε βαθιά νερά. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο, να ενυδατώνεστε με άφθονο νερό και να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλειά σας.

Με τι να συνοδεύσετε το αλκοόλ στην παραλία;

Οι επιλογές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών ενώ απολαμβάνετε αλκοολούχα ποτά στην παραλία:

  • Νερό: Πάντα να έχετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αντισταθμίζετε την επίδραση της αφυδάτωσης που δημιουργεί το αλκοόλ.
  • Ηλεκτρολύτες: Τα αθλητικά ποτά ή τα διαλύματα ηλεκτρολυτών βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και στην αναπλήρωση των απαραίτητων αλάτων.
  • Φρέσκα φρούτα: Προτιμήστε φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε νερό για να τσιμπολογάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρείτε την ενυδάτωσή σας.
  • Ελαφριά σνακ: Απολαύστε ελαφριά και υγιεινά σνακ, όπως στικς λαχανικών με χούμους, ξηρούς καρπούς ή κράκερς ολικής άλεσης.
  • Smoothies: Αναμείξτε φρέσκα φρούτα με πάγο και γιαούρτι για μια δροσιστική και θρεπτική εναλλακτική λύση.
  • Παγωμένα τσάι και λεμονάδες: Τα μη καφεϊνούχα παγωμένα τσάι και οι λεμονάδες μπορούν να αποτελέσουν δροσιστικές και ενυδατικές επιλογές για εναλλαγή με τα αλκοολούχα ποτά.
  • Μπάρες δημητριακών ή πρωτεΐνης: Αυτές μπορούν να παρέχουν άμεσα ενέργεια και να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή ενδιάμεσου σνακ.

Με τι να το αντικαταστήσετε;

Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα δροσιστικό ποτό στην παραλία χωρίς τους κινδύνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Σκεφτείτε να επιλέξετε τα mocktails, τα οποία προσφέρουν τις ίδιες ζωντανές γεύσεις με τα αγαπημένα σας κοκτέιλ, αλλά χωρίς το αλκοόλ. Τα smoothies και τα ροφήματα με φρέσκα φρούτα παρέχουν μια θρεπτική και δυναμωτική επιλογή, γεμάτη βιταμίνες και φυσική γλυκύτητα. Τα παγωμένα τσάι και οι λεμονάδες, ειδικά αυτά που είναι εμποτισμένα με φρέσκα φρούτα και βότανα, μπορούν να είναι τόσο δροσιστικά όσο και αναζωογονητικά. Επιπλέον, τα ποτά με ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης του σώματός σας, ειδικά μετά από κολύμπι ή κάποιον αγώνα beach volley. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο σας κρατούν ενυδατωμένους, αλλά σας επιτρέπουν επίσης να απολαύσετε τον ήλιο και την άμμο χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια ή η ευεξία σας.

7 + 1 tips για αποφυγή αφυδάτωσης

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσετε μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία στην παραλία. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να αποτρέψετε αποτελεσματικά την αφυδάτωση και να απολαύσετε πλήρως τον χρόνο σας:

  1. Πίνετε άφθονο νερό: Ξεκινήστε την ενυδάτωση πριν φτάσετε και συνεχίστε να πίνετε νερό τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Φέρτε μαζί σας ένα ψυγείο: Γεμίστε το με μπουκάλια με νερό και ενυδατικά ροφήματα, όπως ποτά με ηλεκτρολύτες.
  3. Καταναλώστε ενυδατικά τρόφιμα: Φάτε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι το καρπούζι και το αγγούρι.
  4. Περιορίστε το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη: Αυτά τα ποτά μπορούν να αυξήσουν την αφυδάτωση, οπότε καταναλώστε τα με μέτρο ή αποφύγετε τα εντελώς.
  5. Κάντε διαλείμματα στη σκιά: Ξεκουραστείτε σε σκιερούς χώρους για να δροσιστείτε και να μειώσετε την απώλεια νερού μέσω της εφίδρωσης.
  6. Φορέστε ελαφριά ρούχα: Επιλέξτε υφάσματα που αναπνέουν και ένα καπέλο για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας σε χαμηλά επίπεδα.
  7. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρολύτες, ειδικά εάν γυμνάζεστε εντατικά: Πίνετε αθλητικά ποτά ή άλλα διαλύματα ηλεκτρολυτών για να αναπληρώσετε τα άλατα και τα μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα.
  8. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο ή μια εφαρμογή για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να πίνετε νερό τακτικά, ειδικά αν είστε απορροφημένοι σε δραστηριότητες.

Βιβλιογραφία

Roerecke M. (2021). Alcohol’s Impact on the Cardiovascular System. Nutrients, 13(10), 3419. https://doi.org/10.3390/nu13103419

Maughan, R. J., & Shirreffs, S. M. (2010). Dehydration and rehydration in competative sport. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 20 Suppl 3, 40–47. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2010.01207.x

Adan A. (2012). Cognitive performance and dehydration. Journal of the American College of Nutrition, 31(2), 71–78. https://doi.org/10.1080/07315724.2012.10720011

Επιμέλεια Κειμένου:

Αντωνία Βασιλοπούλου, BSc

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών