• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Πεπτικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

Η δυσαπορρόφηση τροφής, γνωστή ως δυσπεψία, κατά την εγκυμοσύνη προκαλείται εν μέρει από ορμονικές αλλαγές και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη από την ανάπτυξη του εμβρύου που πιέζει το στομάχι σας. Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και ο μετεωρισμός.

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες βιώνουν δυσπεψία κάποια στιγμή μέσα στην εγκυμοσύνη τους. Στα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορεί να περιλαμβάνονται φούσκωμα, ναυτία ή εμετός και αποβολή αερίων του στομάχου μέσω του στόματος. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά την κατανάλωση των τροφίμων.

Καούρα είναι το αίσθημα καψίματος που ξεκινά από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα με φορά προς το λαιμό. Είναι καυστικός πόνος ο οποίος προέρχεται από ψηλά στο στομάχι, ανεβαίνει πίσω από το στήθος και ενίοτε φτάνει μέχρι το λαιμό, ενώ συνοδεύεται συνήθως από ξινίλα και αναγωγή. Ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, γι’ αυτό και πιθανόν να υπάρχει πικρή ή ξινή γεύση. 

 

Όσον αφορά την δυσκοιλιότητα έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 11% – 38% των εγκύων γυναικών βιώνουν δυσκοιλιότητα, που γενικά περιγράφεται ως μειωμένη κινητικότητα εντέρου ή δύσκολες κενώσεις. Η εγκυμοσύνη προδιαθέτει τις γυναίκες στην ανάπτυξη δυσκοιλιότητας λόγω φυσιολογικών και ανατομικών αλλαγών στον γαστρεντερικό σωλήνα. Για παράδειγμα, η αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα μειωμένα επίπεδα μοτιλίνης οδηγούν σε αύξηση του χρόνου κινητικότητας του εντέρου. Επίσης, υπάρχει αυξημένη απορρόφηση νερού από το έντερο, που προκαλεί αφυδατωμένα κόπρανα. Η μειωμένη μητρική δραστηριότητα και η αύξηση πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμινών (π.χ. σίδηρο και ασβέστιο) μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Σε πιο προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης, η διεύρυνση της μήτρας πιθανόν να επιβραδύνει την περαιτέρω κίνηση του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ενσφήνωση κοπράνων, αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή των ασθενών και έρχεται δεύτερη μετά τη ναυτία σαν το πιο κοινό γαστρεντερικό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Η διάρροια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια κατάσταση που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία τρίμηνα και σε κάθε περίπτωση τα αίτια και οι θεραπείες διαφέρουν. Η διάρροια δεν πρέπει να θεωρείται ελάσσονος σημασίας  σε κανένα από τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Η καλύτερη φροντίδα του προβλήματος είναι ο έλεγχος των διατροφικών συνηθειών και να σιγουρευτείτε ότι αυτή η κατάσταση δεν υφίσταται.

Οι αιτίες της διάρροιας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία τρίμηνα και κάθε τρίμηνο χρειάζεται διαφορετική φροντίδα.

Διάρροια κατά τα πρώιμα στάδια της κύησης

Η διάρροια κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους της εγκυμοσύνης (γνωστή και σαν πρωινή αδιαθεσία) είναι μια κατάσταση συνήθως βραχύβια. Η ναυτία, ο εμετός και οι υδαρείς κινήσεις του εντέρου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Εάν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συνοδεύονται από κόπρανα με βλέννα ή αίμα, αυτό είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται η γρήγορη προσοχή του γιατρού.

Μετά το πέρας της αρχικής περιόδου της πρωινής αδιαθεσίας, η διάρροια μπορεί να επανέλθει εξαιτίας πολλών λόγων, πολλοί από τους οποίους σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

·         Αλλαγή διατροφικών συνηθειών: Μόλις μια γυναίκα μάθει για την εγκυμοσύνη της, η πρώτη σκέψη της είναι «Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να τρώω για δύο άτομα» και αυτό είναι πώς οι διατροφικές συνήθειες αρχίζουν να αλλάζουν. Κάθε απότομη αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διάρροια. Το φαγητό γίνεται πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτή είναι η καλύτερη τροφή για την δυσκοιλιότητα, αλλά όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, σύντομα θα εμφανιστεί η διάρροια. Ένας άλλος λόγος είναι η αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος και όπου η δυσανεξία στην λακτόζη υπάρχει, ακολουθεί η διάρροια. Εάν η δυσανεξία στην λακτόζη είναι η αιτία της διάρροιας, θα ήταν καλύτερο να διακόψετε την κατανάλωση γάλακτος και να αυξήσετε τα φαγητά που είναι πλούσια σε ασβέστιο.

·         Άσκηση

·         Βακτήρια και ιούς

·         Ορμόνες εγκυμοσύνης

·         Παράσιτα

·         Άλλοι λόγοι

Διάρροια κατά την διάρκεια προχωρημένης εγκυμοσύνης

Στην πραγματικότητα, η διάρροια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, λόγω αλλαγής της διατροφής και των ορμονικών αλλαγών. Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η διάρροια διαρκεί μόλις μία ή δύο ημέρες και μετά υποχωρεί. Η διάρκειά της πάνω από δύο ημέρες θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένδειξη πρόωρων πόνων γέννας.

Πράσινη διάρροια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διάρροια δεν μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας για μια έγκυο γυναίκα, αλλά όταν το χρώμα των κοπράνων αλλάζει σε πράσινο, η γυναίκα θορυβείται και μερικές φορές χωρίς να συντρέχει λόγος. Φαγητό πλούσιο σε χλωροφύλλη μπορεί να προκαλέσει πράσινα κόπρανα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση πράσινης τροφής αυξάνεται. Η πρόσληψη φαρμάκων, βιταμινών και συμπληρωμάτων σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι, επίσης, η αιτία των πράσινων κοπράνων.

Έτσι, αν δεν υπάρχει μια σαφής ένδειξη διάρροιας, μόνο το χρώμα των κοπράνων δεν είναι λόγος ανησυχίας για μία έγκυο γυναίκα. Εάν έχετε πράσινα κόπρανα, απλά σκεφτείτε τι φάγατε νωρίτερα και μπορεί να ανακουφιστείτε από το άγχος. Μόνο εάν είστε σίγουρες ότι το φαγητό που καταναλώσατε εχθές δεν μπορεί να είναι η αιτία για τα πράσινα κόπρανα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Τα πράσινα κόπρανα είναι απλά μια πρώιμη ένδειξη  και όχι η επιβεβαίωση έναρξης διάρροιας.

Ωστόσο, τα πράσινα κόπρανα που συνοδεύονται από άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Εάν δείτε κάποια άλλα συμπτώματα μαζί με τα πράσινα κόπρανα, τότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε κάποιον γιατρό.

Το καφέ χρώμα είναι ένδειξη υγείας, αλλά τα πράσινα κόπρανα δεν αποτελούν πάντα ένδειξη κινδύνου. Ένα γρήγορο πέρασμα μέσα από το παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσει το πράσινο χρώμα. Και αυτό μπορεί να θεωρηθεί πράσινη διάρροια. Αυτό δεν είναι αιτία συναγερμού, εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Έτσι, βάλτε την λογική σας και μην ανησυχείτε μόνο και μόνο για το χρώμα των κοπράνων σας.

Πως αντιμετωπίζονται όμως όλα αυτά τα πεπτικά προβλήματα

Μπορείτε να βοηθήσετε στην διευκόλυνση της ταλαιπωρίας από την δυσπεψία και την καούρα κάνοντας αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής σας και υπάρχουν θεραπείες που είναι ασφαλείς και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα δυσπεψίας στην εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα δυσπεψίας και καούρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα ίδια με τα συμπτώματα που βιώνει οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στην αντίστοιχη κατάσταση. Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος ή αίσθημα δυσφορίας στο στήθος ή στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει συνήθως αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει κάποια καθυστέρηση ανάμεσα στην κατανάλωση ενός γεύματος και στην ανάπτυξη της δυσπεψίας.

Μπορεί να βιώσετε δυσπεψία σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης, αν και τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο συχνά και επώδυνα σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, από τις 27 εβδομάδες και μετά. Όπως και ο πόνος, η δυσπεψία μπορεί να προκαλέσει:

·         Καούρα, αίσθημα καύσου που προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που ανεβαίνουν στον οισοφάγο

·         Αίσθημα δυσφορίας ή φουσκώματος

·         Αποβολή αερίων του στομάχου μέσω του στόματος

·         Παλινδρόμηση (τροφή που ανεβαίνει από το στομάχι)

·         Φούσκωμα

·         Ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας)

·         Έμετος (αδιαθεσία)

Αιτίες της δυσπεψίας κατά την εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα της δυσαπορρόφησης τροφής (δυσπεψία), συμπεριλαμβανομένης της καούρας, προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που έρχονται σε επαφή με την ευαίσθητη προστατευτική μεμβράνη (βλεννογόνο) του πεπτικού σας συστήματος.

Τα οξέα του στομάχου διασπούν τον βλεννογόνο, γεγονός που προκαλεί ερεθισμό και οδηγεί στα συμπτώματα της δυσπεψίας. Όταν είστε έγκυος, είναι πιο πιθανό να έχετε δυσπεψία λόγω:

·         Ορμονικών αλλαγών που βιώνει το σώμα σας

·         Της αύξησης της μήτρας (έμβρυο) που πιέζει το στομάχι σας

·         Της χαλάρωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (δαχτυλίδι των μυών) που λειτουργεί σαν μια πύλη ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο σας, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν.

Είναι πιο πιθανό να έχετε δυσπεψία κατά την εγκυμοσύνη εάν:

·         Είχατε δυσπεψία πριν μείνετε έγκυος

·         Έχετε υπάρξει έγκυος ξανά

·         Είστε στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης

Ο γιατρός ή η μαία σας συνήθως είναι σε θέση να διαγνώσουν δυσπεψία ή καούρα από τα συμπτώματά σας και θέτοντάς σας μερικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσουν:

·         Πώς τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητά σας;

·         Ποιες είναι οι συνήθεις διατροφικές σας συνήθειες;

·         Έχετε δοκιμάσει κάποιου είδους θεραπεία;

·         Πριν μείνετε έγκυος, βιώσατε δυσπεψία ή οποιοδήποτε στομαχικό πρόβλημα;

Ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί επίσης να εξετάσει το στήθος και το στομάχι σας. Μπορεί να πιέσει απαλά σε διαφορετικές περιοχές του στήθους και του στομαχιού σας για να ελέγξει εάν πονάτε.

Θεραπείες για την δυσπεψία και την καούρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές σε διατροφή και τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να ελέγξετε την δυσπεψία, ειδικά εάν πρόκειται για ήπια συμπτώματα.

Εάν έχετε σοβαρή δυσπεψία ή οι αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής σας δεν λειτουργούν, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να συστήσουν την χρήση φαρμάκων για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Αρκετά φάρμακα για την δυσπεψία είναι ασφαλή για χρήση από εγκύους. Ωστόσο, ρωτήστε τον γιατρό, την μαία ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε κάτι που δεν το έχουν συστήσει.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και να επηρεάσει σοβαρά τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του εμβρύου. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο:

·         να γεννηθεί πρόωρα το μωρό σας (πριν από τις 37 εβδομάδες)

·         να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος

·         να προκληθεί αιφνίδιος βρεφικός θάνατος ή το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Όταν καπνίζετε, οι χημικές ουσίες που εισπνέετε μπορεί να συμβάλλουν στην δυσπεψία. Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν την χαλάρωση του κάτω σφιγκτίρα του οισοφάγου σας. Αυτό επιτρέπει στα οξέα του στομάχου να ανέβουν στον οισοφάγο σας πιο εύκολα (γνωστό σαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Εάν καπνίζετε, η διακοπή του είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία την δική σας και του μωρού. Μπορείτε να μιλήσετε στον γιατρό ή την μαία σας για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη και ενθάρρυνση για την διακοπή του.

Αποφύγετε το αλκοόλ για να ανακουφιστείτε από την δυσπεψία

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Από τους γιατρούς συστήνεται όλες οι έγκυες γυναίκες να αποφύγουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ σε περίπτωση που επιλέξετε να πιείτε όταν είστε έγκυος, για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για το μωρό σας, δεν πρέπει να πίνετε πάνω από 1-2 μερίδες μία ή δύο φορές την εβδομάδα και δεν πρέπει να μεθύσετε.

Τρώτε υγιεινά για να αποφύγετε την δυσπεψία

Είναι πιθανότερο να έχετε δυσπεψία, εάν νιώθετε πλήρης, έτσι η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Εάν είστε έγκυος, μπορεί να είναι δελεαστικό να τρώτε περισσότερο απ’ό,τι συνηθίζατε, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι καλό για εσάς ή το μωρό σας. Δεν χρειάζεται να «τρώτε για δύο».

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε ειδική διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε ποικιλία διαφορετικών τροφίμων καθημερινά για να έχετε μια ισορροπία θρεπτικών ουσιών που εσείς και το μωρό χρειάζεστε. Μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή  στην εγκυμοσύνη και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να είστε σε θέση να ελέγξετε την δυσπεψία σας αλλάζοντας τον τρόπο που τρώτε. Για παράδειγμα:

·         μπορεί να βοηθήσει να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά, παρά μεγαλύτερα τρεις φορές την ημέρα

·         αποφύγετε να τρώτε μέσα σε τρεις ώρες που πρόκειται να ξαπλώσετε τη νύχτα

·         καθίστε σωστά, όταν τρώτε, επειδή αυτό θα μειώσει την πίεση στο στομάχι σας.

Η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος μπορεί να σας ανακουφίσει από την καούρα (η αίσθηση καύσου από το γαστρικό οξύ που ανεβαίνει στον οισοφάγο σας). Μπορεί αν θέλετε να κρατήσετε ένα ποτήρι γάλα δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε με καούρα το βράδυ.

Αποφύγετε ο,τιδήποτε σας προκαλεί δυσπεψία

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι η δυσπεψία σας είναι χειρότερη από συγκεκριμένους παράγοντες όπως:

·         η κατανάλωση χυμού

·         η κατανάλωση σοκολάτας

·         σκύψιμο

Σημειώστε οποιοδήποτε τρόφιμο, ποτό ή δραστηριότητα που φαίνεται να επιδεινώνει την δυσπεψία σας και αποφύγετέ τα εάν μπορείτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει:

·         καταναλώστε λιγότερο πλούσιες, πικάντικες και λιπαρές τροφές

·         μειώστε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές και η κόκα κόλα

Στηρίξτε το κεφάλι σας ψηλά

Όταν πάτε για ύπνο, χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι μαξιλαριών για να στηρίξετε το κεφάλι και τους ώμους σας ή σηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού λίγα εκατοστά τοποθετώντας κάτι κάτω από το στρώμα.

Η ελαφρά κλίση θα πρέπει να βοηθήσει στην πρόληψη της κίνησης των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο, ενώ κοιμάστε.

Τέλος, αποφύγετε την κατανάλωση νερού και υγρών συγχρόνως με τα γεύματα. Η πρόσληψη των υγρών θα πρέπει να γίνεται 30-60 λεπτά πριν ή μετά από κάθε γεύμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας ή την αντιμετώπισή της εάν ήδη πάσχετε:

·         Ακολουθήστε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες: Ιδανικά, θα καταναλώνετε 25 έως 30 γραμμάρια την ημέρα φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά πρωινού, ψωμί ολικής αλέσεως, δαμάσκηνα και πίτουρο.

·         Πιείτε πολλά υγρά: Η κατανάλωση πολλών υγρών είναι σημαντική, ειδικά με την αύξηση των φυτικών ινών. Πίνετε 10 έως 12 ποτήρια υγρών καθημερινά. Ο συνδυασμός διατροφής με φυτικές ίνες και πολλά υγρά θα σας βοηθήσει καλύτερα να μειώσετε το πρόβλημα. Ο ιδρώτας, τα ζεστά κλίματα ή τα κλίματα με υγρασία και η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ανάγκη σας για επιπλέον υγρά.

·         Τακτική άσκηση: Εάν είστε μη δραστήριοι, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Περπάτημα, κολύμπι και άλλες ήπιες ασκήσεις βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, διεγείροντάς το. Προγραμματίστε άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά/προπόνηση.

·         Μείωση ή εξάλειψη των συμπληρωμάτων σιδήρου: Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Η καλή διατροφή μπορεί να καλύψει κάποιες φορές τις ανάγκες σιδήρου του οργανισμού σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λήψη μικρότερων δόσεων σιδήρου κατά την διάρκεια της ημέρας από την λήψη όλης της δόσης σε μία φορά μπορεί να μειώσει την δυσκοιλιότητα. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου και ακολουθήστε τις συστάσεις του για την διαχείριση της πρόσληψης του σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θεραπεία διάρροιας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η θεραπεία της διάρροιας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχει ελάχιστη φροντίδα, αλλά μέγιστη προσοχή. Η διάρροια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διορθώνεται νωρίς ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Η καλύτερη ιδέα είναι να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε την αφυδάτωση σε όλα τα στάδια. Η μάχη ενάντια στην διάρροια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζεται με τις ακόλουθες μεθόδους:

·         Πίνετε άφθονα υγρά, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Εάν χρειάζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά διαλύματα για επανυδάτωση.

·         Η διατροφή πρέπει να αποτελείται από μπανάνα, ρύζι, μήλο και τοστ και γενικά πρέπει να περιέχει τροφές χωρίς υπόλειμμα. Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε γάλα και γιαούρτι. Στη συνέχεια μπορεί να δοκιμαστεί διατροφή με ανάμικτα λαχανικά, κρέας και φυτικές ίνες αφού πλέον έχει σταθεροποιηθεί η εντερική σας λειτουργία.

·         Τα λιπαρά τρόφιμα και τα σακχαρώδη ροφήματα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενεργειακά ποτά πλούσια σε ηλεκτρολύτες νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και χλώριο αποτελούν καλύτερο υποκατάστατο.

·         Κάποια στιγμή, όταν η διάρροια είναι σοβαρή, η ενδοφλέβια έγχυση μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά η απόφαση ανήκει στην διακριτική ευχέρεια του θεράποντος γιατρού.

·         Αποφύγετε την πλήρη αυτοθεραπεία σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και τα παυσίπονα για τον πονοκέφαλο πρέπει να λαμβάνονται μετά από τις συμβουλές του γιατρού. Μερικές φορές, ακόμη και μία ασπιρίνη που θα ληφθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά έλκη που μπορεί να βλάψουν την μητέρα και το μωρό σε μεγάλο βαθμό. Η διάρροια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, αλλά όχι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μπορεί πάντα να αντιμετωπιστεί εάν ανιχνευθεί και αναφερθεί στον γιατρό εγκαίρως. Αυτό θα σας διαβεβαιώσει ότι οι παρενέργειες ελαχιστοποιούνται.

Για την όποια συμπτωματολογία πολλές φορές είναι απαραίτητο να λάβετε κάποια αγωγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν αμέσως τα συμπτώματα, όμως η αλλαγή του τρόπου ζωής σας και η διατροφή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Βιβλιογραφία:

1. Mayo Clinic Guide To A Healthy Pregnancy Harms, Roger W., M.D., et al, Part 3.

2. Jewell DJ, Young G. Interventions for treating constipation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev 2001;(2):CD001142

3. Longo SA, Moore RC, Canzoneri BJ, Robichaux A. Gastrointestinal conditions during pregnancy. Clin Colon Rectal Surg 2010;23(2):80-9

 

4 American Pregnancy Association. (n.d.). Pregnancy and Heartburn: American Pregnancy Association. Retrieved April 10, 2012, 

Αφήστε μια απάντηση