• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Πεινάσατε ξανά; Γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα πεινάμε περισσότερο;

Είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε την όρεξή σας σε κρύο περιβάλλον; Βρείτε γιατί ο κρύος καιρός μας κάνει να πεινάμε και πώς να αντιμετωπίσετε αυτή σας την όρεξη.

Εάν αυτή είναι η σκέψη που τριγυρνάει στο μυαλό σας αυτές τις μέρες, δεν είστε μόνοι. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα, οι ειδικοί λένε ότι η όρεξή μας αυξάνεται, όπως και η περιφέρεια της μέσης μας.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τον μέσο άνθρωπο να παίρνει τουλάχιστον 0,5-1 κιλό, ενώ εκείνοι που είναι ήδη υπέρβαροι πιθανό να παχύνουν πολύ περισσότερο»

Αλλά τι  είναι αυτό που με την πτώση των θερμοκρασιών μας προτρέπει να τρώμε περισσότερο;

Ένας λόγος είναι ότι το φαγητό έχει μία πολύ σημαντική λειτουργία: Μας βοηθά να κρατηθούμε ζεστοί.

«Με απλά λόγια, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και αυτό είναι στην πραγματικότητα που δημιουργεί την λαχτάρα για τρόφιμα που θα σας ζεστάνουν γρήγορα».

Με λίγα λόγια το ρίγος προκαλεί μια λειτουργία αυτοσυντήρησης που στέλνει στον εγκέφαλο μήνυμα ότι πρέπει να ζεσταθεί γρήγορα! Και ενώ τεχνικά οποιαδήποτε τροφή, όπως φρούτα και λαχανικά, θα ενισχύσει τον μεταβολισμό μας και θα συμβάλει στην δημιουργία της επιπλέον θερμότητας που ποθούμε, για τους περισσότερους τα τρόφιμα που έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν κάνει κρύο είναι γλυκά και σνακ με λίπος και αλάτι τα οποία βελτιώνουν αρκετά τη συναισθηματική μας κατάσταση

Παράλληλα, ενώ για μερικούς είναι η μείωση των θερμοκρασιών που θέτει την όρεξή τους σε κίνηση, για άλλους είναι η μείωση του φωτός του ήλιου που αυξάνει την ανάγκη για τροφή.

Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι η άφιξη του χειμώνα σε συνδυασμό με τον κρύο καιρό σημαίνει απλά ότι πολλοί θα παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους περισσότερο, με συνέπεια να αισθάνονται απομονωμένοι και συνήθως πιο πεινασμένοι.

Ο χειμώνας συχνά παρέχει πολλές δικαιολογίες για λιγότερη κίνηση. Όχι μόνο η μικρότερη μέρα και ο ψυχρός καιρός μειώνουν τον χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε ορισμένες περιοχές οι καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με παράγοντες, όπως το χιόνι και τον πάγο, κάνουν τις δραστηριότητες που έχουμε επιλέξει (περπάτημα ή τρέξιμο) δυσκολότερες.

Δεδομένου ότι η άσκηση βοηθά στην αύξηση επιπέδων σεροτονίνης (ορμόνης που προάγει την ευεξία και βελτιώνει τη διάθεση μας), η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχει άμεση επίδραση στο πόσο τρώμε. 

 

Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph.D. 

Κλινική διαιτολόγος – Αθλητική διατροφολόγος,

Επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ»

Αφήστε μια απάντηση