• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Πασχαλινό Newsletter

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή με τις περισσότερες θρησκευτικές και γαστρονομικές παραδόσεις, πλησιάζει. Όλοι επιθυμούμε την επαφή με την παράδοση διατηρώντας, παράλληλα, τις αναλογίες και τη σιλουέτα μας. Η γιορτή αυτή περιλαμβάνει πολλές διακυμάνσεις στη διατροφή μας και σίγουρα δεν έχουμε καμία διάθεση να φορτωθούμε με ενοχές για τις διατροφικές ασυδοσίες των ημερών αυτών. Δε χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, διότι αυτό το Πάσχα μπορείτε να φάτε χωρίς ενοχές. Ταυτόχρονα η νηστεία που επιβάλλει το Πάσχα, είναι λογικό να αυξάνει την όρεξη σας για να γευτείτε τον οβελία, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, καθώς και τα κόκκινα και σοκολατένια αυγά. Ωστόσο, η σαρακοστιανή νηστεία των προηγούμενων ημερών αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. H διατροφή που ακολουθείται κατά την περίοδο της νηστείας της σαρακοστής έχει οφέλη στον οργανισμό, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση διαιτητικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, εμποδίζουν την απότομη αύξηση των επίπεδων της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και της χοληστερόλης. Επιπλέον, μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και αυξάνεται εκείνη των μονοακόρεστων (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (θαλασσινά) με αποτέλεσμα αυτό να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, αφού μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι με το απότομο πέρασμα από τη νηστεία σε μια διατροφή με πολλά ζωικά λίπη όπως αυτή του εορταστικού τραπεζιού, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος. Έτσι, λοιπόν, η μετάβαση από τη νηστεία στα Πασχαλινά εδέσματα είναι σημαντικό να γίνει ομαλά και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

 

Το βράδυ της Ανάστασης

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι το πρώτο αρτύσιμο γεύμα μετά τη νηστεία αλλά και ένα λαχταριστό πιάτο για όσους δεν νήστεψαν και έκαναν υπομονή ένα χρόνο. Απολαύστε τη παραδοσιακή σούπα και συνοδέψτε τη με σαλάτα και ψωμί. Τσουγκρίστε το αυγό σας αλλά αφήστε το για τις επόμενες μέρες. Ένα ποτηράκι κρασί ευφραίνει την καρδιά και συμπληρώνει το «ιδιαίτερο» της ημέρας.

 

Την Κυριακή του Πάσχα

Σας έχουν γίνει συνήθεια τα μικρά και συχνά γεύματα? Μην χαλάσετε λοιπόν τη δική σας “παράδοση”.

Μην παραλείψετε το πρωινό, απλά φροντίστε  να μην είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Προτιμήστε ένα ποτήρι γάλα, με μια μικρή ποσότητα πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι ή προζυμένιο ψωμί με ταχίνι και μέλι. Στη συνέχεια περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.

Στο Πασχαλινό τραπέζι γεμίστε ένα πιάτο με μια λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Αν καθίσετε για πολύ ώρα στο τραπέζι, προσπαθήστε να μην συνεχίσετε να τρώτε γιατί τελικά θα καταναλώσετε συνολικά υπερβολική ποσότητα τροφής. Εναλλακτικά περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες λαχανικών.

Συνοδεύστε το αρνί ή  το κατσίκι με λαχανικά. Τόσο στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής όσο και στο βραδινό δείπνο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, αφού θα μετριάσουν την όρεξή σας και να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής.  

Ό,τι κι αν επιλέξετε, αρνί ή κατσίκι βάλτε μια λογική ποσότητα στο πιάτο σας, αφαιρέστε το ορατό λίπος και αν σας αρέσει να τσιμπολογήσετε όρθιοι πάνω από τη σούβλα μην συμπληρώσετε με κρέας το πιάτο σας.

Φάτε λίγο από το κοκορέτσι ή περισσότερο εαν δεν έχετε καταναλώσει αρκετό αρνάκι ή κατσίκι

Το βράδυ πιθανά να θέλετε να αλλάξετε γεύση γι’ αυτό προτιμήστε τσουρέκι ή τα πασχαλινά κουλούρια  ή ακόμα και τα σπασμένα αυγά με λίγη σαλάτα και ψωμί.

*Στις επισκέψεις σας ΔΩΣΤΕ ΕΥΧΕΣ  και δείξτε την καλή σας διάθεση αφού απολαύσατε τα πάντα. Και αύριο μέρα είναι να σας κεράσουν.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

 

Χρήσιμη συμβουλή:

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στη σταθερή παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

 

Αφήστε μια απάντηση