• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού – 22/03/2014

Το νερό και η ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένα και αλληλοεξαρτώμενα. Η παραγωγή και η μεταφορά ενέργειας απαιτεί την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ιδίως για τις υδροηλεκτρικές, πυρηνικές και θερμικές πηγές ενέργειας.

Αντίστροφα, περίπου το 8% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιείται για την άντληση, την αγωγή και την μεταφορά ύδατος στους καταναλωτές.

Το 2014, ο ΟΗΕ θέλει να στρέψει την προσοχή του στον κόμβο νερού-ενέργειας, και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση ανισοτήτων, ιδίως για το δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε παραγκούπολεις και φτωχές αγροτικές περιοχές και επιβιώνουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, επαρκή αποχέτευση, αρκετά τρόφιμα και ενεργειακές υπηρεσίες.

Στοχεύει, επίσης, στην διευκόλυνση της ανάπτυξης πολιτικών και διατομεακών πλαισίων που γεφυρώνουν κυβερνήσεις και τομείς, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργειακή ασφάλεια και την βιώσιμη χρήση του νερού σε μια πράσινη οικονομία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να κάνουν πραγματικότητα την αποδοτική «πράσινη βιομηχανία» νερού και ενέργειας.

Ελάτε μαζί μας σε αυτή την γιορτή και διαδώστε τα μηνύματα:

1.    Το νερό απαιτεί ενέργεια και η ενέργεια απαιτεί νερό.

Το νερό απαιτείται για την παραγωγή σχεδόν όλων των μορφών ενέργειας. Η ενέργεια είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της άντλησης, της επεξεργασίας και της διανομής νερού.

2.    Η παροχή είναι περιορισμένη και η ζήτηση αυξάνεται.

Η ζήτηση για φρέσκο νερό και ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η αύξηση θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση και θα «στραγγίξει» τις πηγές σε όλες σχεδόν τις περιοχές, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

3.    Εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει εξοικονόμηση νερού. Εξοικονόμηση νερού σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι επιλογές όσον αφορά στον εφοδιασμό, την διανομή, την τιμή και την χρήση νερού και ενέργειας αλληλοεπηρεάζονται.

4.    Το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων χρειάζεται επειγόντως πρόσβαση τόσο στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σε όλο τον κόσμο, 1.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, 768 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές νερού και 2.5 δις. άνθρωποι δεν έχουν βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής (αποχετευτικό σύστημα). Νερό και ενέργεια μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό αντίκτυπο στην μείωση της φτώχειας.

5.    Η βελτίωση νερού και ενεργειακής απόδοσης είναι επιτακτική ανάγκη, όπως και οι συντονισμένες πολιτικές.

Η καλύτερη κατανόηση των δύο παραπάνω παραγόντων και των μεταξύ τους επιπτώσεων θα βελτιώσει τον συντονισμό του σχεδιασμού ενέργειας και νερού, οδηγώντας σε μείωση της αναποτελεσματικότητας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι σχεδιαστές μπορούν να λάβουν μέτρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των αντίστοιχων τομέων. Καινοτόμες και ρεαλιστικές εθνικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική παροχή υπηρεσιών νερού και ενέργειας. 

Αφήστε μια απάντηση