• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Εορταστικό καύσιμο: 5 Χριστουγιεννιάτικες λιχουδιές

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια περίοδος εορταστικού κλίματος, αλλά επίσης τείνει να είναι περίοδος κατανάλωσης φαγητού υψηλού σε θερμίδες και λίπος. Φάτε και πιείτε, αυτό που πραγματικά θέλετε. Και παραλείψτε οτιδήποτε δεν είναι εκπληκτικό! Οι πρώτες μπουκιές είναι για την γεύση, ενώ οι επόμενες για ενέργεια. Μετά τις πρώτες γευστικές μπουκιές, η γεύση αρχίζει και ξεθωριάζει ώσπου φτάνετε να τρώτε μόνο μία ανάμνηση.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τους πιο υγιεινούς εποχιακούς μεζέδες και πώς μια κανονική μερίδα πρέπει να δείχνει. Και εάν σχεδιάζετε να πετάξετε το βιβλίο με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής κατά την διάρκεια των εορτών, έχουμε συμπεριλάβει μικρές συμβουλές για αποκατάσταση και αποτοξίνωση. Εποχιακά εδέσματα!

Γαλοπούλα

Οφέλη: Ο διαχρονικός χριστουγεννιάτικος πρωταγωνιστής είναι η γαλοπούλα, η οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που βοηθά στο κτίσιμο των μυών. Η γαλοπούλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας. Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρέας είναι καλό για να σας χορτάσει. Το λευκό κρέας έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες, ενώ το κόκκινο είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου.

Κάντε την πιο υγιεινή: Τοποθετήστε μια πυροστιά ή σχάρα στο κάτω μέρος του ταψιού σας για την αποστράγγιση του περιττού λίπους. Γλιτώστε από επιπλέον θερμίδες μη ενδίδοντας στην τραγανή πέτσα. Η πέτσα είναι το σημείο που αποθηκεύεται κυρίως το λίπος, γι ‘αυτό αφαιρώντας το μπορείτε να γλυτώσετε περίπου 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Οφέλη: Τα λαχανάκια μπορεί να μην είναι τόσο αγαπημένο λαχανικό αλλά είναι τα διατροφικά αστέρια της εορταστικής περιόδου. Μαζί με άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου. Ακόμη και μια συνοπτική λίστα με όλα τα θρεπτικά συστατικά τους είναι εντυπωσιακή, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες C και Ε και φολικό οξύ.

Κάντε το πιο υγιεινό: Φτιάξτε τα στον ατμό αντί να τα βράσετε για να διατηρήσουν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Μια άλλη σπουδαία συμβουλή είναι να προσπαθείτε να κρατάτε τον χρόνο μαγειρέματος στο ελάχιστο (λιγότερο από οχτώ λεπτά), γιατί έτσι δεν θα απελευθερώσει τις πικρές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την απωθητική οσμή.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε και δεύτερη μερίδα, καθώς αυτές οι μπουκίτσες βοηθούν στην εξισορρόπηση της εποχιακής λαιμαργίας.

Ψητές πατάτες

Οφέλη: Το χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τις τραγανές πατάτες φούρνου. Βέβαια, δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή στο εορταστικό δείπνο, αλλά οι ψητές πατάτες παρά έχουν θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Κάντε τες πιο υγιεινές: Πολλοί άνθρωποι αγαπούν την γεύση των ψητών που μαγειρεύονται σε μεγάλες ποσότητες λίπους. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξίσου υγιεινές γευστικές επιλογές. Θα πρότεινα πατάτες ελαφρώς αλειφόμενες με ελαιόλαδο και πρόσθετο φρέσκο δεντρολίβανο, το οποίο έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια άλλη σπουδαία συμβουλή είναι να τις ψήσετε με την φλούδα για να διατηρήσουν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τυρί

Οφέλη: Εκτός του ότι είναι νόστιμο, το τυρί περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Δυστυχώς, το τυρί είναι εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό παρακολουθήστε το μέγεθος της μερίδας σας για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή. Οι κατευθυντήριες οδηγίες σας δείχνουν το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου ανά ημέρα.

Κάντε το πιο υγιεινό: Προσθέστε κατσικίσιο ή πρόβειο τυρί στις επιλογές σας, επειδή είναι χαμηλότερα σε λίπος από εκείνα που γίνονται από αγελαδινό γάλα. Μπορείτε επίσης να κόψετε το θερμιδικό περιεχόμενο του ψωμιού και να συμπληρώσετε τα πλούσια τυριά με την οξύτητα των φρούτων. Αντί να έχετε λοιπόν τυρί και κριτσίνια, γιατί να μην το συνοδεύετε με φέτες μήλου;

Κρασί

Οφέλη: Ένα γευστικό αλκοολούχο ποτό μπορεί να εξαφανίσει τα ρίγη του χειμώνα. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η δικαιολογία μας. Επιπλέον, έχουμε την επιστήμη με το μέρος μας, καθώς μια μικρή ποσότητα αλκοόλ (1-2 δάχτυλα την ημέρα) μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία.

Κάντε το πιο υγιεινό: Το συκώτι σας μπορεί να χειριστεί μόνο ένα ποτό την ώρα, γι’ αυτό προσπαθήστε να πίνετε με μέτρο. Μπορείτε να περιορίσετε το hangover προετοιμάζοντας το στομάχι σας με υδατάνθρακες αργής αποδέσμευσης που θα κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά ή πίνοντας γάλα, που βοηθά εξίσου στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου σας. Ανακαλύψτε περισσότερους εύκολους τρόπους για να πιείτε σε λογικά πλαίσια αυτή την εορταστική περίοδο.

Μελομακάρονα

Και για όσους περίμεναν ένα χρόνο να φάνε τα λαχταριστά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα οποία παρά το μικρό τους μέγεθος μας δίνουν αρκετές θερμίδες, καλό θα ήταν να γνωρίζετε οτι το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως τη θρεπτική. Η διαφορά τους είναι ότι ο κουραμπιές φτιάχνεται κυρίως με βούτυρο και ζάχαρη, σε αντίθεση με το μελομακάρονο, όπου κυριαρχεί το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, που είναι σίγουρα πιο υγιεινές επιλογές. Το μέλι και τα καρύδια μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, ενώ φυσικά το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε). Μια πολύ καλή συμβουλή για να τα απολαύσετε χωρίς νά σας “φορτωθούν”, είναι να αφαιρέσετε λίγο από το λάδι και από το ψωμί ή από το ρύζι ή την πατάτα προκειμένου να ισορροπήσετε  τις επιπλέον θερμίδες

Απολαύστε τις γιορτές, όχι μόνο το φαγητό!

 

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

Γυμναστείτε 30 λεπτά με μία ώρα την ημέρα κατά την διάρκεια των διακοπών. Ασκηθείτε για να κάψετε θερμίδες, να ανακουφιστείτε από το άγχος και να ανεβάσετε τις ενδορφίνες και την διάθεσή σας μέσω περπατήματος, τρεξίματος ή ποδηλάτου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση