• info@thermida.com
  • Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή:12.30 εως 20.30 |Πέμπτη:09.00 εως 17.00

Συμβουλές διατροφής για τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές αποδράσεις δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να δοκιμάσουμε νέες δραστηριότητες, αλλά και γεύσεις. Παρόλα αυτά, εάν προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας, ίσως οι διακοπές να μας προκαλέσουν άγχος. Ενδεχομένως, από τη μία πλευρά αναρωτιόμαστε αν θα αναγκαστούμε να διακόψουμε τη διατροφή μας και από την άλλη πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η ζυγαριά από μερικές διατροφικές υπερβολές: στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ! Όμως, το ευχάριστο νέο είναι πως δε χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού οι διακοπές και η διατροφή μπορούν να συνδυαστούν με ευκολία, ειδικά όταν μπορούμε να προετοιμάσουμε τα γεύματά μας. Αυτό σημαίνει πως δε χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, αλλά ούτε και να στερηθούμε τη γεύση και την ποικιλία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

"Όταν τηρούμε ένα τακτικό διατροφικό πλάνο δεν πεινάμε έντονα"

Αν οργανώσουμε ταξίδι οδικώς, με πλοίο ή με αεροπλάνο, είτε στην χώρα μας ή στο εξωτερικό, είτε σκοπεύουμε να περάσουμε τις διακοπές μας σε μια παραλία ή σε κάποιο βουνό, σε κάθε περίπτωση, οι παρακάτω στρατηγικές θα μας βοηθήσουν να τραφούμε υγιεινά χωρίς να αποκλείσουμε συγκεκριμένα τρόφιμα και καλοκαιρινές λιχουδιές. Είναι κατανοητό πως το κύριο διατροφικό εμπόδιο κατά την διάρκεια των διακοπών είναι ότι βγαίνουμε εκτός προγράμματος, τρώγοντας παραπάνω σνακ και πίνοντας περισσότερο αλκοόλ. Εάν όμως τηρούμεένα τακτικό διατροφικό πλάνο δεν θα πεινάμε έντονα, ώστε να παρασυρόμαστε στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε θερμίδες.

 

1. Αποφύγετε τις εξόδους με άδειο στομάχι. Πριν βγείτε φροντίστε να έχετε φάει κάτι ώστε να μην πεινάσετε αργότερα. Εύκολα σνακ με σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και ακόρεστα λιπαρά, όπως για παράδειγμα φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο, ή ένα κομμάτι γαλοπούλα και μια φέτα τυρί σε μια πίτα ολικής αλέσεως, θα αποτελούσαν εύκολες αλλά και θρεπτικές λύσεις.

 

2. Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ νηστικοί. Το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη και μειώνει την ικανότητά σας να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε.

 

3. Ας μην ψωνίζετε τρόφιμα πεινασμένοι. Αν φάτε κάτι πριν πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, δε θα σας τραβήξουν την προσοχή οι διάφορες παραπλανητικές μυρωδιές και εικόνες από αυτά που θα συναντήσετε και, συνεπώς, δεν θα καταλήξετε σε αγορές που δεν χρειάζεστε.

 

4. Εντάξτε στα καλοκαιρινά σας γεύματα τα λαχανικά. Προσπαθήστε να μην παραβλέπετε τα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν στον κατάλογο. Μπορούν να δημιουργήσουν πολύ ωραία σνακ, όπως και πολύ νόστιμα κυρίως πιάτα, αν δεν παρασυρθείτε σε υπερβολικές ποσότητες από τις λαχταριστές σως.

 

5. Γιατί να μην αφιερώνατε χρόνο και θερμίδες στο περπάτημα, στο κολύμπι, στο ποδήλατο ή ακόμα και στον χορό; Ο χορός είναι μια πολύ σπουδαία και ευχάριστη λύση, ώστε να απαλλαγείτε από κάποιες θερμίδες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ταυτόχρονα, προτείνετε στην παρέα σας να περπατήσετε προς ή και από το εστιατόριο.

 

6. Να εστιάζετε σε ό,τι έχει πραγματικά σημασία. Αν και το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών, υπάρχουν αρκετές στιγμές μέσα στην ημέρα που χρειάζεται να το βγάζετε από το μυαλό σας, ώστε να αφιερώνεστε πραγματικά στα άτομα που είναι μαζί σας, στις στιγμές διασκέδασης και γέλιου. Εάν υπάρχει ισορροπία και αυτοέλεγχος σε καθημερινή βάση, δεν θα γίνει και κάτι εάν ξεφεύγετε μια φορά στο τόσο.

Αφήστε μια απάντηση